Gastrit, mide mukozası adı verilen mide zarının iltihaplanmasıdır. Mide, yenen yiyecekler için tampon görevi görür. Yiyecekler midede karışır ve asidik mide suyu ile sindirilir. Mide ayrıca diyet proteinlerini parçalayan sindirim enzimlerini de salgılar. Mide sıvısı, midenin iç yüzeyinde bulunan birçok bez tarafından üretilir. Mide mukozası, mide suyunun güçlü asit etkisinden korumak için midenin iç yüzeyini özel hücrelerle kaplayan ince, viskoz bir mukus üretir. Çeşitli faktörler, koruyucu mukus tabakasına zarar verebilir veya çok fazla mide asidi üretilmesine neden olabilir. Gastrit sıklıkla karın ağrısı, mide bulantısı ve mide ekşimesi gibi semptomlarla kendini gösterir. Ciddi bir hastalık değildir. Uygun diyet ve ilaçlarla kolaylıkla tedavi edilebilir.
Gastrite ne sebep olur?
Gastritin en yaygın nedeni Helicobacter pylori adı verilen bir bakterinin neden olduğu enfeksiyondur. Gastrite neden olan diğer koşullar; sigara, aşırı alkol tüketimi, aspirin gibi bilinen ilaçların uzun süreli kullanımı, fiziksel stres, ciddi hastalık, büyük cerrahi, ciddi yaralanmalar ve yanıklar, zihinsel stres ,çeşitli bakteri, virüs veya mantar enfeksiyonları, gıda alerjileri, radyoterapi, yaşlılık, gıda zehirlenmesi tarzında örneklendirilebilir. Bağışıklık sistemi kendi vücut hücrelerine saldırır. Bu durumda hastalığa A tipi gastrit denir.
Gastritin belirtileri nelerdir?
Gastrit belirtileri her hastada farklı görünebilir. Bazı hastalarda semptom görülmeyebilir. Akut ve kronik gastrit belirtileri farklıdır. Akut gastrit semptomları, ani karın ağrısı ile karakterizedir. Ağrıyan bölgeye elinizle bastırırsanız ağrı artar. Sırt ağrısının belirtileri bilinmemektedir. Akut gastritin diğer bazı belirtileri ise hastalarda şişkinlik, dolgunluk ve geğirme gibi hafif semptomlar görülür. Ama uzun vadede tedavi edilmezse; sizi mide ülseri, duodenum ülseri veya mide kanseri gibi hastalıklara maruz bırakabilir. Mide zarının sıklıkla tekrar eden şekilde ya da uzun süre seyreden iltihaplı durumu kronik gastrit olarak değerlendiririz. Kronik gastrit, çoğu hastada uzun süre hiç belirti göstermez. Bazı hastalarda şişkinlik ve dolgunluk hissi görülür. Tedavi edilmez ise mide ülseri gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Hangi besinler mideye zarar verir?
Fazla tüketilen gazlı içecekler, sigara ve alkol mideye fazlasıyla zarar verir. Kan sulandırıcı ilaçlar ve birçok ağrı kesici de midemize zarar verebilir. Aynı zamanda günlük hayatta yaşanan stres midedeki asit üretimini artırır. Mide asidinin artması da kişiye rahatsızlık verebilir.
Gastrit tedavisi nasıl olur?
Gastrit, herhangi bir ilaç tedavisine gerek duyulmadan alışkanlıklarda değişiklik ve beslenme önlemleriyle tedavi edilebilir. Gastrit tedavisi, öncelikle mide asidinin seviyesini düşürmeyi ve mide duvarının iyileşmesini amaçlar. Tedavi yöntemleri şunlardır:
- İlaç tedavisi: Mide asidinin seviyesini düşürmeye yönelik ilaçlar (proton pompa inhibitörleri) ve mide duvarının iyileşmesine yardımcı olan ilaçlar (mukolitikler ve glukokortikoidler) verilebilir.
- Diyet değişikliği: Mideyi yormayan, sindirimi kolay ve yumuşak gıdalar tüketmeye çalışılmalıdır. Özellikle sık ve küçük yemekler yerine, az ve büyük porsiyonlar tercih edilmelidir. Ayrıca baharatlı, tuzlu ve asitli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Stres azaltıcı yöntemler: Gastritin nedenlerinden biri olarak stres de gösterilmektedir. Bu nedenle stres azaltıcı yöntemler (örneğin, yoga, meditasyon) uygulanması faydalı olabilir.
- Alkol ve sigara kullanımını azaltma: Alkol ve sigara kullanımı mide yanıklığına ve iltihaplanmasına neden olabilir. Bu nedenle bu maddelerin kullanımı azaltılmalı veya bırakılmalıdır.
Gastrit tedavisinde doktorunuzdan yardım alınması önemlidir. Tedavi süresi ve yöntemleri, hastanın durumuna göre değişebilir.
Denizli Özel Odak Hastanesi Dahiliye Polikliniğinde Gastrit hastalığının tanı ve tedavileri uygulanıyor. Bilgi ve randevu için hastanemize başvurunuz.
Bilgi ve randevu almak için 0258 264 46 46 ‘yı arayabilirsiniz.
Randevu alma işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.