Reflü en çok hangi şikayetlere yol açar?
Ağza ekşi su ve gıda atıklarının gelmesi, geğirme, şişkinlik, yutma güçlüğü en sık görülen şikayetler arasındadır.
Reflü olduğumuzu nasıl anlarız? Tanısı nasıl konulur?
Yukarıda belirttiğimiz belirtiler ve hastanın hikayesi reflüden şüphelenmemize neden olur. Kesin tanı için gastroskopi yapılmalıdır.
Reflü ses kısıklığı yapar mı?
Evet, ses kısıklığı reflünün atipik belirtileri arasındadır.
Reflüsü olanlar nelere dikkat etmelidir?
Reflüsü olanlar öncelikle tükettikleri besinlere dikkat etmelidirler. Fazla kilolardan kurtulmak, yüksek yastıkta yatmak ve dar kıyafetler giymemek dikkat edilmesi gereken diğer faktörlerdir.
Reflü göğüste ağrı yapar mı?
Evet göğüste ağrı yapabilir. Bu ağrıya yanma hissi de eşlik eder.
Reflü hastaları asitli içecek tüketebilir mi?
Asitli içecekler reflü hastalığına neden olan başlıca besinlerdendir. Bu yüzden hastalara kullanmamalarını öneririz.
Reflüye neden olan kaç tür hastalık vardır?
Yemek borusuyla mide arasındaki kapağın açıldıktan sonra geç kapanması durumu en sık görülen ve hafif formda olan reflü türüdür. Kapağın devamlı açık kalması ve kapak yetmezliği ile kapağın karın içerisinden göğüs boşluğuna fıtıklaştığı ağır şiddette seyreden mide fıtığı ise reflünün diğer iki türüdür.
Neden reflü oluruz?
Yemek borusunda hareket bozukluğu, mide boşalımı ile ilgili sorun, mide kapağında yapısal bozukluklar mevcut ise; yeme ve yaşam şartlarında düzensizlik varsa reflü olunur.
Türkiye’de reflü hastalarının sayısı ne kadardır?
Batı tarzı yeme alışkanlıklarının artması reflünün de artması anlamına gelir. Ülkemizde %20 oranlarında görülen reflü hastalığı her geçen gün artmaktadır.
Dünya’da reflü görülme sıklığı ne kadardır?
Özellikle batı ülkelerinde reflü görülme oranı %30 ila %40 civarlarındadır.
Reflü ile kalp krizi karıştırılır mı?
Reflünün belirtileri kalp krizi ile karıştırılabilir. Özellikle göğüste oluşan ağrı hastalarda kalp krizi endişesine yol açar.
Reflü kalp çarpıntısı yapar mı?
Reflünün kalp kriziyle karıştırılmasının en önemli nedeni göğüste oluşan ağrıdır. Kalp çarpıntısı yapma ihtimali zayıftır.
Mide şikayeti olmadan reflü olunur mu?
İlla ki mide şikayeti olması şart değildir. Bazı hastalarda mide şikayeti olmadan boğaz ağrısı, ses kısıklığı, öksürük gibi belirtiler görülebilir. Hastalarda tüm şikayetlerin birlikte görüldüğü grup nadirdir.
Kuru öksürük reflüden kaynaklanabilir mi?
Bazı hastalarda reflünün tipik belirtileriyle karşılaşılamayabilir. Bir türlü sebebi anlaşılamayan kuru öksürüğün nedeninin reflü olduğunu sıkça görürüz.
Reflü farenjit ve benzeri sorunlara neden olur mu?
Yemek borusuna kaçan mide suyu, gırtlak bölgesinde tahriş yapıp devamlı boğaz ağrısına neden olabilir.
Sigara reflüye neden olur mu?
Sigara mide asidini artırarak yemek borusunda tahrişi artırır. Ayrıca Alt özofagus sfinkterinin işlev bozukluğu reflünün oluşmasında önemli bir etkendir. Sigara, bu kas mekanizmasının kapanma basıncını düşürebilir ve fonksiyonunu bozabilir.
Alkol kullanmak reflü için sakıncalı mıdır?
Alkollü içeceklerin kapak sisteminin daha fazla genişlemesine yol açarak reflüyü artırma özelliği vardır.
Bebeklerde reflü olur mu?
Evet olur. Bu durum bebeklerde gastrointestinal sisteminin tam gelişmemiş olmasıyla alakalıdır. Genellikle sonraki zamanlarda normale döner.
Hamilelerde reflü olur mu?
Hamilelerde karın içi basınç artışı ve hormonal değişikliklere bağlı olarak geçici reflü atakları görülebilir. Çoğunlukla hamilelik sonrasında düzelir.
Ameliyatsız reflü tedavisi mümkün müdür?
Evet, mümkündür. Ancak bu hastalığın seviyesine bağlıdır. Yaşam şartı düzenlemeleri ve ilaç tedavisi ile reflü son bulabilir.
Reflüyü kendi kendimize yenebilir miyiz?
Reflüye neden olan besinlerden uzak durarak, yaşam tarzınızdaki bazı yanlışları düzelterek reflüyü kendi kendinize yenebilirsiniz.
Diyet yaparak reflü hastalığından kurtulabilir miyiz?
Kapak yetmezliği ve mide fıtığı nedeniyle reflü hastalığı gelişenlerde diyetle kalıcı bir iyileşme sağlanması mümkün değildir. Diyet süresince şikayetler azalırken, diyet bırakıldığında aynı şikayetler tekrar yaşanır.
Reflü hastaları hangi besinlerden uzak durmalı?
Portakal, poğaça, yeşil soğan, domates, nane, çikolata, kahve, yağlı yemekler, asitli yiyecekler, baharatlı besinler vb.
Reflü ilaçla geçer mi?
Reflüde ilaç olarak proton pompa inhibitörü (PPI) denilen asit düşürücüler kullanılır. Bu ilaçlar yemek borusunda asidin yaptığı tahrişi ve midenin içindeki asidi ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Eğer kapak yapısında mekanik bir bozukluk varsa ilacın kullanım süresi ve etkinliği hastalığın şiddetine bağlı olarak değişir. Yemek borusunda yara açılması veya kapak bozukluğu olması durumunda ilacın kesilmesini takiben hastaların şikayetleri yeniden başlar.
Reflü ilaçları ömür boyu mu kullanılmalıdır?
Mide fıtığı olan, yemek borusunda yara açılan veya kapak yetmezliği bulunan hastaların yaklaşık yüzde 30’unun pompa inhibitörü (PPI) denilen asit düşürücü ilaçları yaşam boyu kullanmaları gerekebilir.
Reflü tedavisine başladıktan sonra hastalıktan hemen kurtulabilir miyiz?
Bu, hastalığın şiddeti ve hastayla alakalı bir durumdur. Eğer reflünün seviyesi oldukça yüksekse ameliyatsız tedavilerde başarı sağlanamaz. Bu durumlarda reflü cerrahisi ile kesin çözüm sağlanabilir.
Her reflü hastası ameliyat olmalı mıdır?
Reflüsü olan her hastaya ameliyat yapılmaz. Sadece ‘unda ameliyata ihtiyaç duyulur. Sürekli ilaç içmek kullananlar, ilacı kestiğinde şikayeti tekrarlayanlar, ilaca rağmen yemek borusundaki yaraları geçmeyenlere laparoskopik cerrahi önerilir.
Reflü ameliyatı riskli midir?
Her ameliyatta komplikasyon ihtimali vardır. Ancak gelişen teknolojiyle ve laparoskopik cerrahiyle bu oran oldukça düşüktür.
Reflü ameliyatı olunmazsa bizi ne gibi tehlikeler bekler?
Reflü hayat kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Tedavinin ertelenmesi durumunda hastalığın seviyesinin artacağını ve hayat kalitesinin daha da düşeceğini bilmeniz gerekir. Çok düşük de olsa tedavi edilmeyen reflü hastalığının kansere yol açma ihtimali de vardır.
Reflü ameliyatı sonrası normal hayatıma hemen dönebilir miyim?
Laparoskopi ameliyatından 4-5 saat sonra ayağa kalkabilir, ertesi gün evinize gidebilir, birkaç gün içerisinde de işinizin başına dönebilirsiniz.
Reflü ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadardır?
Laparoskopik cerrahi sonrasında hastalara ertesi gün taburcu edilir, 2-3 gün sonra masa başı işlerine dönebilirler. Beslenme kuralları ise genellikle 2. hafta sonunda bitirilir.
Reflü, ameliyattan sonra tekrarlar mı?
Tecrübeli bir cerrah tarafından ameliyat yapılmışsa 10 yıllık tekrar oranı %5’in altındadır.
Reflü ameliyatından sonra ömür boyu diyet yapmak gerekir mi?
Reflü ameliyatı sonrası hastaların ömür boyu diyet yapma zorunlulukları ortadan kalkar.
İlerleyen reflü, yemek borusu kanserine yol açar mı?
Reflü hastalığı ile yemek borusunun alt uç kanserleri arasında ilişki vardır. Fakat reflü hastalarında kanser gelişme olasılığı son derece düşüktür. Kanser ancak bazı öncül bulgulardan sonra ortaya çıkabilir.
Reflü ameliyatında laparoskopi yönteminin avantajları nelerdir?
Hızlı iyileşme, hem konforlu hem güvenli ameliyat süreci, işlem sonrasında daha az ağrı hissedilmesi ve küçük kesik nedeniyle daha estetik görünüm elde edilmesi laparoskopik cerrahinin avantajları arasındadır.
Laparoskopik ameliyat herkese yapılabilir mi?
Herkese yapılabilir. Sadece aşırı obez kişilere, hamileliğin ileri seviyesindeki kişilere ve kanama problemi olan kişilere yapmak daha zordur.
Laparoskopik ameliyat ne kadar sürer?
Laparoskopik cerrahi genel anestezi altında, ortalama bir saat sürer.
Laparoskopik ameliyat sonrası iyileşme süresi ne kadardır?
Hasta ertesi gün taburcu edilir. Ameliyattan 4-5 saat sonra tuvalete gidebilir. Masa başı çalışanlar 2-3 gün sonra işlerine dönebilir.
Reflünün belirtileri nelerdir?
Midede yanma, ağza acı su gelmesi, ekşime, yenilenlerin boğazdan yukarı gelmesi, bulantı ve şişkinlik hissi reflünün en sık görülen belirtilerindendir.
Reflünün fazla bilinmeyen belirtileri nelerdir?
Sürekli boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, kuru öksürük, ses kısıklığı reflünün az bilinen belirtileri arasındadır.