Anestezi ekibi, tüm cerrahi operasyonları başlatma yetkisine sahiptir. Amacı, hastaların operasyon sırasında acı hissetmemesini sağlamak ve reflekslerini azaltmaktır. Ayrıca hastanın genel sağlık akışı ve can güvenliği bu birimin sorumluluğundadır.
Reanimasyon ise solunum ya da dolaşım sistemini yeniden canlandırmaktır. Ameliyat sonrası uyandırmanın yanı sıra olağandışı bir durum sonucu (kalp krizi, zehirlenme, travma vb.) hayati değerlerin durması ya da azalması durumunda yapılan, değerlerin geri döndürülme işlemine de reanimasyon denir.
Yukarıda bahsedilen işlemler sadece eğitimini anesteziyoloji ve reanimasyon üzerine almış uzman kişiler tarafından yapılır.
Anestezi ve Reanimasyon bölümünde kullanılacak ilaçlar ise bazı durumlara bağlı olarak değişiklik gösterir;
- Hastanın genel sağlık durumu
- Kronik hastalık durumunun olup olmadığı
- Alerjilerin varlığı
- Operasyonun yapılacağı bölge ya da organ
- Operasyon esnasında kullanılacak yöntem
- Anestezi muayenesi ve test sonuçlarının uygunluğu
Anestezi ve Reanimasyon Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?
Hastaların ve ameliyatların özelliklerine göre farklı anestezi yöntemli uygulamak gerekebilir. Bu nedenle her hasta ameliyattan önce, yattığı serviste anestezi uzmanı tarafından değerlendirilir. Tüm hastalıkların cerrahi operasyonlarına bakan anestezi ve reanimasyon bölümünde, hastalıklara göre genel anestezi, bölgesel anestezi, lokal anestezi ve sedasyon olmak üzere 4 farklı anestezi uygulanır.
- Genel anestezi
- Bölgesel anestezi
- Lokal anestezi
- Sedasyon
Doktorlarımız
Uzm. Dr. Şükrü Ümit YAŞAR
Uzm. Dr. Hasibe Özlem UĞUR MERAKÜM
Genel Anestezi
Hastanın tüm vücudunun uyuşturulması ve bilincinin kapatılması için kullanılan bir yöntemdir. Bu sayede hasta operasyon sürecinde uyur. Hareketsizdir, acı hissetmez ve ameliyat sürecini hatırlamaz. Genel anestezi, damar yolundan ilaç uygulanarak yapılabilir. Ayrıca anestezik gazların nefes yoluyla solutularak verilmesiyle de uygulanabilir.
Bölgesel Anestezi
Vücudun belli bir bölgesini uyuşturma işlemidir. Örneğin vücudun belden aşağısı, kol ya da bacak gibi… Bu uygulamada hastanın bilinci açıktır. Bölgesel anestezinin spinal, epidural, sinir bloğu gibi çeşitleri vardır. Spinal anestezi bel ve bel çevresindeki ameliyatlarda kullanılır. Özellikle sezaryen ve normal doğumlarda çok sık tercih edilir. Hastanın belden aşağısı uyuşturularak acı ve ağrı hissetmemesi sağlanır. Epidural anestezi de başta doğum olmak üzere birçok ameliyatta kullanılır. Hastanın bacakları uyuşturulmaz.
Spinal Anestezi ve Epidural Anestezi Arasındaki Farklar:
- Spinal anestezi, belden aşağısını uyuşturma işlemidir. Epidural anestezide bel bölgesi uyuşturulur, ayaklar hareket ettirilebilir.
- İkisi de omurilik alanından yapılır ama epidural anestezide iğne omurilikte bulunan ‘dura’ isimli zarın dışına enjekte edilir. Spinal anestezide ise zarın içindeki sıvıya uygulanır.
- Epidural anestezide uyuşukluk hissi 10-15 dakika içinde gerçekleşirken spinal anestezide 1-2 dakika içerisinde uyuşma gerçekleşir.
- İki anestezi türü de doğum sürecinde tercih edilebilir, ancak epidural anestezi ile normal doğum yapanlar doğumun her aşamasında sezaryene alınabilir. Spinal anestezi tercih eden anne adayları ise normal doğum yapamaz, yalnızca bilinçleri açık ve ağrısız bir şekilde sezaryen yöntemi ile doğum yapabilir.
Lokal Anestezi
Lokal anestezi daha çok küçük cerrahi girişimlerde ya da medikal işlemlerde kullanılır. Örneğin ben alımı, yüze uygulanan enjeksiyon işlemleri, diş girişimleri gibi… Deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde sadece o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir. Bu anestezi yönteminde de hastanın bilinci açıktır. Lokal anesteziler genelde güvenlidir, ciddi sorunlara rastlama ihtimali çok düşüktür.
Sedasyon
Sedasyonda kişi uyku halindedir. Ancak bu uyku derin değildir ve her zaman gözler kapalı olmaz. Çevredeki olup bitenleri izleyebilir, ama işlem bittikten sonra hiçbir şey hatırlamaz. Hastanın kaygılarını ve heyecanını gidermek amacıyla kullanılan sedasyon damar yolundan ilaç verilerek yapılır. Kolonoskopi, endoskopi ve diş operasyonlarında sıklıkla bu anestezi yöntemi tercih edilir.
Bilgi ve randevu almak için 0258 264 46 46 ‘yı arayabilirsiniz.
Randevu alma işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.