Kardiyoloji birimi, dolaşım sistemi ve kalp ile ilgili problemleri inceler. Bu birimdeki uzmanlar 6 yıl tıp eğitimi aldıktan sonra 5 yıl kardiyoloji dalında ihtisas yaparak kardiyolog unvanını alır. Kardiyologlar kalp krizi, kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, tansiyon yüksekliği, yüksek kolesterol, damar tıkanıklığı, doğumsal kalp hastalıkları, kalp kapak hastalıkları ile ilgilenir. EKG, EKO, doppler, ritim holteri, tansiyon holteri , anjiyo gibi tanı yöntemleri kullanır. Stent ve kalp pili gibi invaziv girişimler yapar.
Çabuk yorulma, morarma, çarpıntı, bayılma, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtileri olan kişiler kardiyoloji uzmanı tarafından görülmelidir. Birçok hastalıkta olduğu gibi kardiyolojik hastalıklarda da erken teşhis çok önemlidir. Bu yüzden düzenli olarak kardiyolojik muayenelere gitmek gerekir.
Kardiyoloji Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?
Damar tıkanıklığı ve kalp krizi: Kalbe giden damarlarda darlık veya tıkanıklık olması durumunda kalbe yeterli kan gidemez ve oksijensiz kalan kalp beslenemez. Damarların tıkanmasının en önemli nedenleri yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve şeker hastalığıdır. Sigara kullanımı, doymamış yağdan zengin beslenmek, aşırı kilo damarların plaklarla tıkanmasına yol açar. Kalbin beslenememesi kalp krizine yol açabilir. Göğüsten sol kola, sırta ve çeneye yayılan ani ve şiddetli ağrı, nefes darlığı, terleme ve bulantı kalp krizinin belirtileri arasındadır.
Hipertansiyon: Kan basıncı anlamına gelen tansiyonun yüksek olması durumuna hipertansiyon ya da yüksek tansiyon denir. Sistolik kan basıncı 120 mmHG’nin, distolik kan basıncının 80 mmHG’nin üstünde ise hipertansiyon varlığından söz edilir. Genellikle hipertansiyona sahip hastalardan yaşam tarzlarında değişiklik yapmaları istenir. Tuz tüketimi kontrol altına alınır, ideal kiloya ulaşması sağlanmaya çalışılır. İlaç kullanımı da tedavinin önemli bir parçasıdır.
Kapak hastalıkları: Kalbini sağ ve sol odacıklarında bulunan kapakçıkların yetersiz çalışması veya dar olması sonucu kalp kapak hastalıkaları ortaya çıkar. Bu tarz bir durumda erken müdahale çok önemlidir. Kalp kapak hastalıkları doğuştan var olabilir. Doğuştan kapak yetmezliğine “konjenital kalp kapak bozuklukları” denir. Bununla birlikte çoğu kapak hastalıkları doğumdan sonra oluşur ve buna da “edinsel kalp kapak hastalıkları” denir.
Doktorlarımız
Uzm. Dr. Cengiz Vasfi KARUL
Ritim bozuklukları: Erişkin bir kişinin kalp atım hızı istirahat halindeyken dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Ritim bozukluğu (aritmi), kalp atışının düzensizliğini ifade eder. Kalbin normalden yavaş atması, normalden hızlı atması veya düzensiz aralıklarla atması ritim bozukluğu olarak kabul edilir. Kalbin yavaş atmasına bradikardi (dakikada 60’ın altındaki atımlar), hızlı atmasına taşikardi (dakikada 100’ün üstündeki atımlar) denir.
Kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği, kalbin vücuda ihtiyacı olan kanı gönderememesidir. En sık görülen kalp yetmezliği sebebi kalp kasının kalp krizi sonucu zarar görmesinden dolayı kasılamamasıdır. Tedavisi nedene göre yapılır. Örneğin kalp kapağından kaynaklıysa kapağı değiştirmek, yüksek tansiyondan kaynaklıysa tansiyonu kontrol altına almak için ilaç tedavisine başlamak gerekir.
Doğumsal kalp hastalıkları: Kalbin damar, duvar veya kapaklarında gelişme bozukluğu olan bebeklerde nefes almada zorlanma, fazla terleme, dudak, el parmakları ve ayak parmaklarında morarma, gelişim geriliği gibi şikayetler görülebilir. Doğumsal kalp hastalıklarının birçoğu henüz anne karnındayken; gebeliğin 18. haftasında yapılan fetal ekokardiyografi ile teşhis edilebilir. Bir anomali görülmüşse ona göre planlama yapılır. Bazı hastalıklar bebek büyüdükçe kendiliğinden geçer; bazılarında ilaç tedavisi, bazılarında cerrahi tedavi uygulanır.
Bayılma: Senkop olarak da adlandırılan bayılma geçici bilinç kaybıdır. Sebebi beyne giden kan akımının geçici olarak azalmasıdır. Bayılma, altta yatan başka hastalıklara işaret olabilir, kaynağın belirlenmesi gerekir.
Denizli Kardiyoloji
Elektrokardiyografi (EKG), eforlu elektrokardiyografi, ekokardiyografi (EKO), renkli doppler ve holter monitorizasyonu gibi tetkikleri hastanemizde yaptırabilirsiniz.