Kadın hastalıkları ve doğum ya da diğer adıyla jinekoloji biriminde genel kadın sağlığı, doğum, hamilelik takibi, jinekolojik onkoloji, genital estetik, üreme sağlığı, pelvik hastalıklar, menopoz ve jinekolojik cerrahi konularına bakılır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıllık ihtisas sonrası bu ünvanı almaya hak kazanır. Bazı jinekologlar alt branşlarda yetkinleşme yoluna da gidebilir. Jinekolojik onkoloji, pelvik hastalıklar gibi…
Kadın doğum polikliniğinde ergenlikten menopoza kadar olan her yaştan kadının sağlık sorunlarının tanısı konur ve tedavisi yapılır. Bunlara ek olarak, bebek sahibi olamayan kişiler için aşılama ve tüp bebek tedavi yöntemleri uygulanır. Cinsel fonksiyon bozuklukları, üreme hastalıkları, riskli gebelikler ve jinekolojik rahatsızlıklar da incelenir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?
Gebe takibi ve doğum: Gebelik tanısı konulduğu anda gebelik takibi başlar. Bu takibin amacı anne adayının ve bebeğin sağlığını korumaktır. Yüksek riskli gebeliklerde özel takip yapılır. Örneğin anne adayı ileri yaştaysa, kilo problemi varsa, hipertansiyon, şeker hastalığı veya kansızlık gibi rahatsızlıkları mevcutsa takibi daha sık ve detaylı yapılır. Bebeğin gelişimsel anormalliklerinin anne karnında tespiti sağlanarak erken tedavi amaçlanır.
Üreme endokrinolojisi ve infertilite: Hormonal bozukluklar ile kısırlığın (infertilite) teşhis, takip ve tedavisini kapsayan üreme endokrinolojisi ve infertiliteye polikistik over sendromu, hiperprolaktinemi hastalığı, östrojen hormonu yetersizliği, hiperplazi hastalığı ve kısırlık örnek olarak verilebilir.
Jinekolojik onkoloji: Jinekolojik onkoloji, kadın üreme organlarında oluşan kanser türlerinin erken tanı, teşhis ve tedavisini kapsar. Rahim kanseri, rahim ağzı kanseri ve yumurtalık kanseri jinekolojik kanserler arasındadır. Rahim ağzı kanseri kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür. Nedeni HPV’dir. HPV’yi, yani dolayısıyla rahim ağzı kanserinin önüne geçmenin yolu aşıdır. Yumurtalık kanseri en tehlikeli kanser türlerinden biridir. Sinsi bir hastalıktır, düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmak önemlidir.
Pelvik hastalıklar ve rekonstrüktif cerrahi: Üriner inkontinans (idrar kaçırma), prolapsus (sarkma) gibi pelvik organlarda oluşan hastalıkların tedavisini amaçlar. Pelvik rekonstrüktif cerrahi, pelvik organları yeniden yapılandırmak için kullanılan cerrahi işlemdir.
Genital estetik: Genital bölgede doğuştan ya da sonradan oluşan şekil bozukluklarının düzeltildiği girişimlere genital estetik denir. Labioplasti dediğimiz sarkan ve düzensizleşen iç dudakların düzeltilmesi, vajinoplasti dediğimiz genişleyen vajinanın daraltılması, kliteroplasti dediğimiz labiumların büyüklüğünün fazla dokuların alınarak küçültülmesi genital estetik girişimlerinin içerisinde yer alır.
Myom: Rahim dokusu kaynaklı rahim dışına taşan iyi huylu kitlelere myom denir. Kadınların yaklaşık yüzde 25’inde görülür. Cerrahi ve cerrahi dışı tedavi seçenekleri bulunsa da myomlar genellikle ameliyatla tedavi edilir. Kapalı ameliyat yöntemi olan laparoskopik cerrahi kullanılır.
Kistler: Genital bölgede yumurtalık kisti, çikolata kisti (endometriozis), Bartholin kisti, teratom ve kistadenom gibi farklı türde kistler görülebilir. Bu kistlerin çoğu iyi huyludur ancak hayat konforunu düşürür, gebeliği olumsuz etkiler.
Laparoskopik cerrahi: Laparoskopik cerrahi kapalı ameliyat yöntemidir. Karın içi ve alt batın organlarının cerrahisinde büyük kesiler yerine küçük delikler açılarak kamera ve tamir araçları yardımıyla konforlu ve güvenli bir süreç sağlar. Birçok cerrahi alanda kullanılan bu yöntem jinekoloji cerrahilerinde de önemli yer tutar.
Aile planlaması: Çiftlerin isteklerine göre çocuk sahibi olmalarını veya gebelikten korunmalarını amaçlar. Riskli gebelikleri önlemek, doğum yaşını ayarlamak, aşırı doğurganlıktan kaynaklanan sorunları önlemek aile planlamasının konuları arasındadır.
Çocuk ve adolesan jinekolojisi: Çocukluk veya ergenlik dönemindeki kızlarda ortaya çıkabilecek jinekolojik sorunlardır. Pediatrik dönem (çocukluk çağı) tanım olarak süt çocukluğundan puberte (genç kızlığa geçiş) dönemine kadar uzanan dönemdir. Erken puberte, geç puberte veya vajinal ve dış genital enfeksiyonlar bu bölümün hastalıklarıdır.
Menopoz: Yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucunda adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesidir. Menopoz yaşı normal şartlarda 40-50 yaş aralığında görülürken, bazı yaşlarda adet düzensizliği 30’lu yaşlarda da görülebilir. Sıcak basması, vajinal kuruluk ve bitkinlik hissi belirtileri arasındadır.
Geriatrik jinekoloji: 70 yaş ve üstü kadınların genital organlarında ortaya çıkan değişimler sonucu oluşabilecek hastalıkların tedavisini amaçlar. Osteoporoz, bakteriyel enfeksiyonlar, menopoz sonrası kanama veya kanser çeşitleri örnek olarak verilebilir.
Doktorlarımız
Opr. Dr. Alpaslan ÇALIŞKAN
Opr. Dr. Zeynep Ceren ÇERÇİ
Opr. Dr. Muhammet GÖÇMEN
Opr. Dr. Ersen ERAYDIN
Opr. Dr. Yalçın ARICAN
Opr. Dr. Murat KARAYEL
Denizli Kadın Doğum Doktorları
Denizli Özel Odak Hastanesi bünyesinde gebelik takibi ve doğum ile birlikte jinekolojik onkoloji, genital estetik, pelvik taban cerrahisi gibi birçok özellikli hastalıkları girişimleri bu konularda uzmanlaşan hekimler tarafından yapılır.