Nöroloji, sinir sistemi fizyolojisi rahatsızlıklarını kapsar, erişkin ve çocuk nörolojisi olarak ikiye ayrılır. Beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sistemlerinin herhangi birinde meydana gelen hastalıkların tedavisi ile nöroloji birimi ilgilenir. Sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde ihtisas sahibi hekimlere nörolog denir. Sinir sisteminin rahatsızlıklarından dolayı ortaya çıkan kas hastalıkları dâhil fonksiyon bozukluğu hastalıkları alanı da nörolojinin alanıdır.
Manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), elektroensefalografi (EEG) ve elektromiyografi (EMG) hastanemizin nöroloji biriminde kullanılan yöntemlerdir.
Nöroloji Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?
Alzheimer: Beyin hücrelerinin zamanla ölmesi sonucu ortaya çıkan hafıza kaybı, bunama (demans) ve bilişsel fonksiyonların yok olmasına alzheimer denir.
Demans (Bunama): Alzheimer hastalığının en sık görülen nedenidir. Günlük aktivitelerde aksaklıklar, psikiyatrik semptomlar ve davranış bozuklukları söz konusudur.
Beyin kanaması: Beyin dokusu, beyin boşlukları ve beyin yüzeyinde meydana gelen kanamalardır.
Felç: Beynin bir kısmına giden kan akışının azalması ve beyin dokusunun oksijensiz kalması sonucu oluşur.
Baş ağrısı: Başın belli bir bölümünde ağrı, zonklama hissedilmesidir. Baş ağrısı, kişinin yaşam kalitesini düşürür, günlük işlerinin aksamasına sebep olabilir.
Baş dönmesi: Denge problemi yaşatır. Dış etkenler veya kullanılan ilaçlar sebep olabilir. Altında yatan sebep araştırılır ve tedavi yöntemi belirlenir.
Epilepsi: Sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal elektrik sinyali yollaması olarak tanımlanır. Kronik bir hastalıktır, doğum sırasında veya sonrasında oluşan bir beyin hasarı yaşayan kişilerde görülür.
Parkinson hastalığı: Beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulmasıdır. Bu hücrelere dopamin adı verilir. Çoğunlukla 60 yaş ve sonrasında görülür. İlaç tedavisi uygulanır fakat bu tedavi yetersiz kalır ise beyin pili yöntemi kullanılır.
Doktorlarımız
Uzm. Dr. Hayri OKUMUŞ
Hareket bozuklukları ve tremor (titreme): En sık karşılaşılan hareket bozukluğu tremordur. Aşırı egzersiz, stres, uykusuzluk, yorgunluk gibi faktörleree bağlı olabilir. El titremesi dışında kafada, seste, gövdede ve bacaklarda titreme de görülebilir.
Multipl Skleroz (MS): Multipl skleroz merkezi bir sinir sistemi hastalığıdır. Daha çok 20-40 yaş arası kişilerde görülür. Hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Kesin tedavisi olmamakla beraber erken tanı ve doktor kontrolü sayesinde yaşam konforu artırılabilir.
Uyku bozuklukları: Kişiye göre sebepleri farklılık gösteren uyku bozukluğu yaşam kalitesini azaltır ve kişinin sağlığının bozulmasına sebep olabilir. Uykuda yürüme, altını ıslatma, kâbuslar gibi diğer sorunlar da uyku bozuklukları arasındadır.
Migren: Migren bir baş ağrısı tipidir. Genellikle atak şeklinde olur ve ağrı şakak bölgesindedir. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat fazla görülür. Migreni tetikleyen faktörler uzak durarak ve doktor kontrolünde ilaç kullanarak kontrol altına alınabilir.
Diyabetik nöropati: Periferik sinir sisteminde hasar oluşmasına diyabetik nöropati denir. El ve ayaklarda ağrı, uyuşma, iğnelenme hissi belirtileri arasındadır. Ancak bazı hastalarda hiç belirti vermeyebilir.
Kas hastalıkları: Kaslarda güçsüzlük veya kas kütlesi kaybını kapsar. Genellikle erken yaşlarda kendini belli eder ve doğru tedavi yöntemi uygulanmazsa semptomları giderek kötüleşir.
Denizli Nöroloji
Sinir sistemindeki hastalıkların tedavisinde rol alan nöroloji birimi aynı zamanda önemli hastalıkların tanısında da etkindir. Bu nedenle tecrübeli bir nöroloğun gözleminden geçmek olası hastalıkların gözden kaçmaması ve erken teşhis edilmesi açısından önemlidir. Nöroloji Uzmanı Dr. Hayri Okumuş hakkında bilgi almak için tıklayın.
Bilgi ve randevu almak için 0258 264 46 46 ‘yı arayabilirsiniz.
Randevu alma işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.