Vertigo, çevrenizdeki nesnelerin hareket ettiğini, döndüğünü veya dönme eğiliminde olduğunu hissettiğiniz bir duygu olarak tanımlanabilir. Vertigo özellikle hareket halindeyken, eğilip kalkarken ve hızlı hareket sırasında kendini gösterebilir. Kişide sallanma ve baş dönme olarak görülebilir. Vertigo, genellikle kulak veya vestibüler (duyusal) sistemin problemlerinden kaynaklanır ve çoğu zaman gözlerinizle gördüğünüz nesnelerin hareketini takip etmeyi zorlaştırır. Vertigo, genellikle baş dönmesi, denge kaybı veya düşme eğilimi gibi fiziksel belirtilerle birlikte görülebilir ve ciddi bir sağlık sorunu olarak değerlendirilebilir.

Vertigo nedenleri nelerdir?

Vertigo hastalığının nedenleri çeşitlidir. Kulak veya vestibüler sistem gibi fiziksel problemlerden kaynaklanabilir ancak aynı zamanda psikolojik veya diğer nedenlerle de ortaya çıkabilir. Örneğin, vertigo, vestibüler nöronitleri etkileyen bir infeksiyon, tümör veya travma gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Aynı zamanda vertigo, depresyon, stres veya anksiyete gibi psikolojik faktörler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Vertigo ortaya çıkma nedenleri arasında iki ayrı şekilde değerlendirilir. Bunlar santral vertigo ve periferik vertigo olarak ayrılır. Santral vertigodan bahsedecek olursak, beyinden kaynaklanan rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkar. Santral vertigolar beyinde tümör, migren, kanama gibi rahatsızlıklar sonucunda kaynaklanmaktadır. Periferik vertigo çeşidinde ise kulak içinde bulunan denge merkezine bağlı baş dönmeleri görülmektedir. Periferik vertigo, santral vertigoya göre daha çok görülmektedir. Periferik vertigonun nedenleri arasında hipotiroidi gibi hastalıklar bulunmaktadır.

Vertigo belirtileri nelerdir?

Vertigo belirtileri, kulakta basınç hissi, tansiyon düşmesi, göz kararması, kulak çınlaması, vücut dengesizliği, mide bulantısı ve şiddetli ataklar şeklinde görülür. Vertigo ile birlikte oluşan bu belirtiler kişide denge bozukluğu sebebiyle düşüp yaralanmasına sebep olabilir.  Vertigo hastalarında genellikle iki gün şiddetli baş dönmesi, kulakta çınlama, bulantı ve kusma şeklinde başlar. Bir süre bu şikayetler devam eder. Neredeyse iki ay boyunca herhangi bir sıkıntı görülmez. İki ay sonunda bu şikayetler tekrardan kendisini göstermeye başlar. Vertigo hastalarının en dikkat etmesi gereken uyku düzenidir. Vertigo kişinin yeterince uykusunu almadığı zaman dinlenememesine neden olur. Bu durum pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Vertigo atakları bazı durumlarda tedaviye ihtiyaç duymadan geçebilir. Vertigoyla birlikte görülen mide bulantısı, kusma gibi belirtilerin hafifletilmesi için ilaçlar verilebilir.

Vertigo tanısı nasıl konulur?

Hastanın fiziksel muayenesi ile vertigo tanısı konulmaktadır. Baş dönmesi şikayeti olan hastanın yürüyüşü test edilir. Daha sonra hastanın başı 45 derece çevrildikten sonra yatırılır, baş 30 derece aşağıya sarkıtılır ve göz hareketi takip edilir. Eğer hastada istemsiz oluşan göz hareketleri varsa tanı konur. Ayrıca Roll (spin yuvarlama) testi de yapılabilir.

Vertigo tedavi yöntemleri nelerdir?

Vertigonun nedeni belirsizse veya vertigo psikolojik faktörlerden kaynaklanıyorsa, doktorunuz, ilaçların yanı sıra, terapi veya diğer psikolojik tedavileri de önerebilir. Örneğin, vertigonun nedeni stres veya anksiyete ise doktorunuz, stres yönetimi teknikleri öğretmek veya anksiyete bozukluğu olan bir kişi için antidepresan ilaçlar vermeyi düşünebilir.

Egzersizler, vertigonun önlenmesi veya tedavisi için de etkili olabilir. Örneğin, vestibüler reedükasyon egzersizleri, denge ve koordinasyonu iyileştirmeyi hedefleyen egzersizlerdir. Vertigonun nedeni kulak ve vestibüler sistem problemleri ise bu egzersizler faydalı olabilir. Ayrıca vertigonun nedeni belirsizse  veya vertigo, psikolojik faktörlerden kaynaklanıyorsa doktorunuz, düzenli fiziksel aktivite önerisi verebilir çünkü düzenli egzersiz, stres ve anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Vertigonun tedavisi, doktorunuzla birlikte planlanmalıdır ve doktorunuzun önerilerine uyulmalıdır. Eğer vertigo belirtileriniz devam ederse veya kötüleşirse, doktorunuza başvurun ve müdahale için yardım alın.

Denizli Özel Odak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğinde vertigo hastalığının tanı ve tedavileri uygulanıyor. Bilgi ve randevu için hastanemize başvurunuz