Acil servis, sağlık sorunu yaşayan bireyler için ölümü ya da kalıcı sakatlığı önlemek amacıyla en hızlı müdahalenin yapıldığı birimdir.
Özellikle hafta sonları ya da mesai saati bitiminde hastaneler kapalı olduğu için acil serviste yoğunluk başlar. Bu noktada acil müdahale edilmesi gereken hastalar için triaj yapılır. Triaj, hastaların önem sırasına göre ayrılmasıdır ve acil servisteki en önemli süreçlerden biridir. Hastaların acil durumları kırmızı, sarı ve yeşil olmak üzere 3 gruba ayrılır.
Kırmızı alan: Ağır yaralı ve hayatı tehlikede olan, acil tedavi gerektiren hastaları içerir. Ambulansla getirilen hastalar da bu gruba dahildir. Şok, koma, kalp durması, solunum yollarının kapanması, zehirlenmeler, ağır yanıklar, ölüme yol açabilecek alerjiler, doğum, kontrolsüz kanamalar, travmalar kırmızı alanı kapsayan hastalıklardır.
Sarı alan: Tıbbi bakıma ihtiyacı olan ancak durumu ağır olmayan hastaları gösterir. Kısa süreli tıbbi tedavi ve takip ile olumlu gelişmeler varsa hasta taburcu edilir veya yatarak tedavi gerekiyorsa ilgili birime sevk edilir. Yutma problemleri, orta derecede yanıklar, karın ağrısı, böbrek taşı ağrısı, kol, ön kol, uyluk, bacak, parmak gibi uzun kemik kırıkları, kalça kırıkları, açık veya parçalı kırıklar, şiddetli baş ağrıları sarı alanı kapsayan hastalıklardır.
Yeşil alan: Acil olmayan ve stabil hastalar bu gruba dahildir. Bu hastalar genellikle muayene edilir ve taburcu edilir. Burkulmalar, inatçı eklem ağrıları, baş ağrıları, deri döküntüleri, soğuk algınlığı, dikiş alınması, böcek sokması (alerjik şoka neden olmayan), yara tedavisi, basit kulak ağrısı, basit yaralanmalar yeşil alanı kapsayan durumlardır.
Deneyimli hekim kadrosu ve idari personeli ile 365 gün 24 saat hizmet veren hastanemizin acil servisinde; 10 yataklı gözlem odası, hasta muayene odası, tam donanımlı CPR odası, müdahale ve pansuman odası, alçı ve enjeksiyon odası, hekim dinlenme odası ve 1 adet hizmet aracı bulunmaktadır. Bununla birlikte acil hastalar için biyokimya, mikrobiyoloji ve radyoloji birimleri 24 saat açıktır.
Acil serviste gerekli müdahale yapıldıktan sonra hasta 3 şekilde taburcu edilir:
- Hastanın hastane içinde uygun birime transferi
- Hastanın daha iyi donanımlı başka bir merkeze nakledilmesi
- Hastanın eve gönderilmesi
Müşahede alanında bulunan hastaların taburcu ve sevk işlemleri acil hekimi tarafından hasta ve yakınları bilgilendirilerek gerçekleştirilir.
Acil Servis Hangi Hastalıklara Bakıyor?
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı, gerginlik
- Ateşleme
- Kronik hastalıklardan kaynaklanan kanamalar
- Kronik hastalıkların neden olduğu ataklar (psikotik atak, astım, migren vb.)
- Travma sonucu yaralanmalar, burkulmalar veya kırıklar
- Motorlu araç kazaları, iş kazaları
- Bilinç kaybı veya kafa karışıklığı
- Herhangi bir ani başlangıçlı hareket bozukluğu, felç, felç veya konuşma bozukluğu
- Vücudun herhangi bir yerinde şiddetli ağrı
- Şiddetli bulantı, kusma, şiddetli ishal ve dehidrasyon (su kaybı)
- Hayvan ısırıkları veya sokmaları
- Zehirlenme
- Bebeklerde emme güçlüğü, sürekli ağlama, göz bebeği boyutunda değişiklik, aşırı hareketsizlik
- Jinekolojik acil durumlar (vajinal kanama, doğum sancısı, hamile kadınlarda şiddetli ve devam eden ağrı, tansiyon yükselmesi/düşmesi)
- Psikiyatrik acil durumlar (panik ataklar, psikotik krizler, artan saldırganlık)
- Alerjik reaksiyonlar (nefes darlığı, ürtiker, ciltte ve yüzde şişme, kabarma, aşırı kaşıntı vb.)
Denizli Acil Servis
Denizli Odak Hastanesi’nde 1 adet tam donanımlı ambulans bulunmaktadır. İhtiyaç halinde 0258 264 46 46 numaralı telefonumuza veya birinci basamak sağlık kuruluşları ile entegre çalışan 112 acil hattına ulaşabilirsiniz.