Genel cerrahi, ilaçlarla veya diğer tıbbi yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalıkların cerrahi olarak tedavi edildiği birimdir. Genel cerrahi birimi sindirimin başlangıcından sonuna kadar organların cerrahi tedavisinden sorumludur. Bu birimin hekimlerine genel cerrah veya genel cerrah da denilmektedir. Boğaz kısmından başlayacak olursak genel cerrahlar yemek borusu, tiroid, reflü, meme, obezite, diyabet, karın duvarı, karaciğer, safra kesesi, pankreas, mide, dalak, bağırsak ve anorektal hastalıkların cerrahi müdahaleleri ile ilgilenirler.
Vücuttaki yaralanmalar ve yapısal bozukluklarla da ilgilenen genel cerrahlar, kesici veya ateşli silah yaralarının onarımında da rol oynarlar. Organ nakli girişimleri bu birimin doktorları tarafından yapılmaktadır. Hastalığa ve hastanın durumuna göre açık ya da kapalı ameliyat yöntemlerini uygularlar. Karın ameliyatlarında laparoskopik cerrahi denilen kapalı ameliyat yöntemi sıklıkla kullanılır.
Genel Cerrahi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
Genel cerrahi birçok farklı birimle koordineli çalışmak zorundadır. Genellikle iç hastalıkları, gastroenteroloji, endokrinoloji birimleri multidisipliner bir yaklaşımla hareket eder. Birçok kanserin (rektum kanseri, mide kanseri, kolon kanseri, karaciğer kanseri, yemek borusu tümörleri, tiroid kanseri gibi) cerrahisinde de görev aldıkları için radyoloji, patoloji ve onkoloji birimi ile de iletişim halinde olmaları gerekir. Travma hastalarının tedavi süreçlerinde beyin, sinir ve omurilik cerrahisi, kalp ve damar cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji ve üroloji birimleri ile işbirliği içinde çalışmak gerekebilir.
Obezite ve metabolik hastalıklar: Obezite ve diyabetin benzer zamanlarda artış göstermesi aralarındaki ilişkiyi göstermektedir. Obezite ve diyabet birbiriyle ilişkilidir ve tedavi prosedürü birlikte düşünülmelidir. Vücuttaki yağ, kolesterol oranı ve hormonal düzensizliğe bağlı organ hasarına metabolik sendrom denir. Obezite metabolik nedenlere bağlı olarak gelişir. Birbiriyle ilişkili bu iki hastalık ameliyatsız tedavilerle düzelmiyorsa devreye bariatrik cerrahi ve metabolik cerrahi giriyor.
- Obezite
- Morbid obezite
- Metabolik sendrom
- Tip 2 Diyabet
Meme hastalıkları: Genel cerrahi iyi huylu (selim) meme hastalıkları, tümörler ve kanser vakaları ile ilgilenir. Gerekli görüldüğünde cerrahi müdahaleyi gerçekleştirir, cerrahi müdahale sonrası radyolojik girişimleri diğer birimlerle birlikte yürütür.
- Meme Kanseri
- Meme kistleri
- Meme enfeksiyonları
- İyi huylu meme hastalıkları
Endokrin hastalıkları: Endokrin hormonları ifade eder. Hormonlar vücudun büyüme, gelişme ve üreme gibi sağlıklı işlevleri yerine getirmesini sağlayan kimyasal habercilerdir. Vücudun birçok yerinde farklı amaçlara hizmet etmek için hormon salgılayan bezler bulunur. Tiroid bezi, böbrek üstü bezleri, hipofiz bezi gibi… Genel cerrahi özellikle tiroid bezi ile ilgili hastalıklara yönelik cerrahi müdahaleler gerçekleştirir.
- Tiroid kanseri
- Guatr
- Hipotiroidizm
- Hipertiroidizm
- Graves hastalığı
- Tiroidit (Tiroid bezi enfeksiyonu)
- Paratiroid bezi hastalıkları
- Conn sendromu
- Cushing sendromu
- Feokromositoma
Sindirim sistemi hastalıkları: Sindirim sistemi hastalıkları gastroenteroloji ve dahiliye kliniklerinde tanımlanır ve tedavi edilir. Tedavi cerrahi ise genel cerrahlar devreye girer.
- Mide tümörleri ve kanserleri
- Ülser
- Reflü
- Midenin prekanseröz lezyonları
- Apandisit
- Karaciğer tümörleri ve kanserleri
- Karaciğer kistleri ve apseleri
- Karaciğer yetmezliği
- Safra Taşları
- Safra kesesi iltihabı
- Safra kesesi ve safra yolu kanserleri
- Dalak hastalıkları
- Koledok kistleri
- Pankreatit
- Tıkanma sarılığı
Özofagus cerrahisi: Özofagus, yemek borusu anlamına gelmektedir. Bu bölgedeki hastalıkların cerrahi tedavisi genel cerrahi birimi tarafından gerçekleştirilir.
- Yemek borusu tümörleri
- Yemek borusunda yabancı cisimler
- Diyafragma fıtıkları
Karın duvarı hastalıkları:
- Kasık fıtığı
- Mide fıtığı
- İnsizyonel herni
Kolorektal hastalıklar: Rektum kalın bağırsağın son kısmı, kolon ise bağırsağın geri kalan kısmına verilen isimdir. Kolorektal hastalıklar bağırsak ve rektum hastalıklarını içerir. Cerrahi müdahaleleri genel cerrahlar tarafından yapılır.
- Kolon Kanseri
- İnce bağırsak tümörleri
- Rektal kanser
- Bağırsak tıkanıklığı
Anorektal hastalıklar: Anorektal hastalıklar rektumda görülen hastalıkların genel adıdır. Basur olarak bilinen hemoroidler, rektal fissürler, apseler ve yırtıklar anorektal hastalıklar içinde yer alır.
- Hemoroid
- Anal fissür (Anal fissür)
- Anal apse
- Anal fistül
- Anal tümörler
Denizli Genel Cerrahi
Genel cerrahlar tüm müdahaleleri uygulayabildikleri gibi bazen de bir hastalık grubunu deneyimlemeye çalışabilirler. Örneğin anorektal hastalıklara daha fazla odaklanmak ya da meme hastalıkları veya obezite alanında yetkinleşmek mümkündür. Denizli Özel Odak Hastanesi’nde tüm genel cerrahi müdahaleleri yapılıyor, ayrıca obezite ve metabolizma cerrahisi ünitesi de bulunuyor.