Kadın hastalıkları ve doğum ünitesinde genel kadın sağlığı, obstetrik, gebelik takibi, jinekolojik onkoloji, genital estetik, üreme sağlığı, pelvik hastalıklar, menopoz ve jinekolojik cerrahi konuları incelenmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı 6 yıllık tıp eğitimi ve 4 yıllık uzmanlık sonrasında bu unvanı almaya hak kazanır. Bazı jinekologlar alt dallarda da yetkinleşme yoluna gidebilirler. Jinekolojik onkoloji, pelvik hastalıklar gibi…

Kadın doğum kliniğinde ergenlik döneminden menopoza kadar her yaştan kadının sağlık sorunları teşhis ve tedavi edilmektedir. Bunların yanı sıra bebek sahibi olamayan kişiler için aşılama ve tüp bebek tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Cinsel işlev bozuklukları, üreme hastalıkları, riskli gebelikler ve jinekolojik rahatsızlıklar da incelenmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi Hangi Hastalıkları Tedavi Ediyor?

Gebelik takibi ve doğum: Gebelik takibi, gebelik tanısı konulduğu andan itibaren başlar. Bu takibin amacı anne adayının ve bebeğin sağlığını korumaktır. Yüksek riskli gebeliklerde özel takip yapılır. Örneğin anne adayı ileri yaşta ise, kilo problemi varsa, hipertansiyon, diyabet veya anemi gibi hastalıkları varsa takip daha sık ve detaylı yapılır. Anne karnındaki bebeğin gelişimsel anormallikleri tespit edilerek erken tedavi amaçlanır.

Üreme endokrinolojisi ve infertilite: Hormonal bozuklukların ve infertilitenin tanı, takip ve tedavisini kapsayan üreme endokrinolojisi ve infertiliteye polikistik over sendromu, hiperprolaktinemi hastalığı, östrojen hormonu eksikliği, hiperplazi hastalığı ve kısırlık örnek olarak verilebilir.

Jinekolojik onkoloji: Jinekolojik onkoloji, kadın üreme organlarında görülen kanser türlerinin erken tanı, teşhis ve tedavisini kapsar. Rahim kanseri, rahim ağzı kanseri ve yumurtalık kanseri jinekolojik kanserler arasında yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür. Nedeni HPV’dir. HPV’den yani rahim ağzı kanserinden korunmanın yolu aşılanmadır. Yumurtalık kanseri en tehlikeli kanser türlerinden biridir. Sinsi bir hastalıktır, düzenli jinekolojik muayene yaptırmak önemlidir.

Pelvik hastalıklar ve rekonstrüktif cerrahi: İdrar kaçırma (inkontinans), prolapsus (sarkma) gibi pelvik organlarda meydana gelen hastalıkların tedavisini amaçlar. Pelvik rekonstrüktif cerrahi ise pelvik organların yeniden yapılandırılması için kullanılan cerrahi prosedürdür.

Genital estetik: Genital bölgede doğuştan veya sonradan oluşan deformiteleri düzelten müdahalelere genital estetik denir. Labioplasti dediğimiz sarkık ve düzensiz iç dudakların düzeltilmesi, vajinoplasti dediğimiz genişlemiş vajinanın daraltılması ve kliteroplasti dediğimiz labiaların fazla dokularının çıkarılarak boyutlarının küçültülmesi genital estetik müdahaleler arasındadır.

Miyom: Rahim dokusundan kaynaklanan ve rahim dışına taşan iyi huylu kitlelere miyom denir. Kadınların yaklaşık yüzde 25’inde görülür. Cerrahi ve cerrahi dışı tedavi seçenekleri olsa da miyomlar genellikle ameliyatla tedavi edilir. Kapalı bir cerrahi yöntem olan laparoskopik cerrahi kullanılır.

Kistler: Genital bölgede yumurtalık kisti, çikolata kisti (endometriozis), Bartholin kisti, teratom ve kistadenom gibi farklı tipte kistler görülebilir. Bu kistlerin çoğu iyi huyludur ancak yaşam konforunu azaltır ve gebeliği olumsuz etkiler.

Laparoskopik cerrahi: Laparoskopik cerrahi kapalı bir ameliyat yöntemidir. Karın içi ve alt karın organlarının ameliyatında büyük kesiler yerine küçük delikler açılarak kamera ve onarım aletleri yardımıyla konforlu ve güvenli bir süreç sağlanır. Birçok cerrahi alanda kullanılan bu yöntem jinekoloji ameliyatlarında da önemli bir yere sahiptir.

Aile planlaması: Çiftlerin isteklerine göre çocuk sahibi olmayı ya da gebeliği önlemeyi amaçlar. Riskli gebeliklerin önlenmesi, doğum yaşının düzenlenmesi, aşırı doğurganlığın yol açtığı sorunların önlenmesi aile planlamasının konuları arasındadır.

Çocuk ve ergen jinekolojisi: Çocukluk veya ergenlik dönemindeki kız çocuklarında ortaya çıkabilecek jinekolojik sorunlardır. Pediatrik dönem (çocukluk) bebeklikten puberte (genç kızlığa geçiş) dönemine kadar olan dönem olarak tanımlanır. Erken ergenlik, geç ergenlik ya da vajinal ve dış genital enfeksiyonlar bu bölümün hastalıklarıdır.

Menopoz: Yumurtalıkların aktivitesini kaybetmesi sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak durmasıdır. Menopoz yaşı normalde 40-50 yaşları arasında görülürken bazı yaşlarda 30’lu yaşlarda da adet düzensizliği görülebilir. Belirtileri arasında sıcak basmaları, vajinal kuruluk ve bitkinlik hissi yer alır.

Geriatrik jinekoloji: Yaşı 70 ve üzeri olan kadınların genital organlarında meydana gelen değişiklikler sonucu oluşabilecek hastalıkları tedavi etmeyi amaçlar. Örnek olarak osteoporoz, bakteriyel enfeksiyonlar, menopoz sonrası kanamalar veya kanser türleri sayılabilir.

Denizli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları

Denizli Özel Odak Hastanesi’nde gebelik takibi ve doğumun yanı sıra jinekolojik onkoloji, genital estetik, pelvik taban cerrahisi gibi birçok özellikli hastalık, bu konularda uzmanlaşmış hekimler tarafından gerçekleştiriliyor.

Birim Doktorlarımız

Denizli Özel Odak Hastanesi

Hızlı bir şekilde randevunuzu alabilirsiniz.