Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis; rahim içinde, yumurtalıklarda, fallop tüplerinde veya karın boşluğu gibi rahim dışındaki yerlerde endometriyal dokunun varlığı ile karakterize kronik bir hastalıktır. Adet döngüsü, tıpkı rahim gibi yanlış yerleştirilmiş endometriyal dokuda gerçekleşir. Endometriozis (çikolata kisti) yumurtalıklara yerleştiğinde yumurtaların kalitesini ve fallop tüplerinin işlevini olumsuz etkiler. Karın boşluğu içinde yapışıklıkların oluşmasına neden olur. Bu hastalık genellikle semptomları hafife alındığı için kısırlık oluşana kadar fark edilmez. Endometriozisi teşhis etmenin tek kesin yolu laparoskopik olarak göbeğe yerleştirilen bir kamera ile karın boşluğunu incelemektir. Endometriozis, rahim içini kaplayan endometriyal tabakanın rahim dışında başka bir bölgeye doğru büyümesi sonucu gelişen ve sıklıkla ağrıyan bir hastalıktır. Endometriozis en sık yumurtalıkları, fallop tüplerini ve pelvisi kaplayan dokuda görülür. Hastalık her yaştaki kadında görülebilmesine rağmen en sık 30’lu ve 40’lı yaşlardaki kadınlarda görülür.

Endometriozis (çikolata kisti) belirtileri nelerdir?

Endometriozisin başlıca belirtisi, genellikle adet kanaması ile ilişkili olan kasık ağrısıdır. Çoğu kadının ağrılı adet dönemleri olmasına rağmen, endometriozisi olanlar çok daha şiddetli ağrı yaşarlar. Endometriozisin yaygın belirti ve semptomları şu şekildedir. Ağrılı dönemler pelvik ağrı ve kramplar genellikle adet görmeden önce başlar. Adet döngüsü boyunca birkaç gün sürer. Bel ve karın ağrısı da oluşabilir., İlişki sırasında veya sonrasında ağrıya neden olur. Dışkılama veya idrara çıkma sırasında ağrı oluşabilir. Bazen adet sırasında yoğun kanama olabilir. Adet dönemleri arasında anormal kanama olabilir. Kısırlık görülebilir. Endometriozis genellikle kısırlık için tıbbi yardım arayanlar için ilk tanıdır. Diğer belirtiler adet döneminde; yorgunluk artışı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı gibi gözlemlenebilir. Ağrının yoğunluğu, endometriozis derecesinin gerçek göstergesi değildir. Hafif endometriozise şiddetli ağrı eşlik edebilir ve bunun tersine hafif ağrılı kadınlarda şiddetli endometriozis görülebilir. Endometriozis bazen yumurtalık kisti gibi kasık ve karın bölgesinde ağrıya neden olabilen diğer durumlarla karıştırılabilir. Birçok kadın hastalığını ancak gebe kalmaya çalıştıklarında farkına varmaktadır. Endometriozisli kadınların yaklaşık %30-40’ı kısırlıktan şikayetçidir. Hastalık zamanla kötüleşir. Yanlış yerleştirilmiş endometrial dokudan karın boşluğuna akan kan vücuttan çıkamaz.

Endometriozis (çikolata kisti) tedavisi nasıl yapılır?

Endometriozis ilaçla veya ameliyatla tedavi edilebilir. Bazen hem ilaç tedavisi hem de ameliyat gerekebilir. Tedavi sırasında öncelikle ilaçlar denenir. İlaçlar başarısız olursa cerrahi tedaviler değerlendirilir. İltihap önleyici ilaçlar, adet sırasında ağrı ve krampları gidermek için verilir. Hamile kalmayı düşünmeyen kadınlara ağrı kesiciler ile hormon tedavisi başlanabilir. Hormon takviyesi, endometriozisin neden olduğu ağrıyı etkili bir şekilde azaltır. Adet döngüsü sırasında vücudun ürettiği hormonlar önce yükselip sonra düşerek endometriyal dokuların kalınlaşmasına, yırtılmasına ve kanamasına neden olur. Hormon eklemek, endometriyal dokunun kalınlaşmasını yavaşlatabilir ve yeni endometrial dokunun oluşmasını engelleyebilir. Hormon tedavisi endometriozis için kalıcı bir çözüm değildir. Tedavi kesildikten sonra semptomlar kendisini tekrarlar. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara hormon tedavisi uygulanamaz. Bu nedenle cerrahi tedavi daha iyidir. Cerrahi prosedür genellikle laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Laparoskopik cerrahide karın boşluğunda küçük bir kesi yapılır. Bu kesiden laparoskop adı verilen ucunda kamera bulunan ince tüp benzeri bir aletle ulaşılır ve kist dokusu kesilerek çıkarılır. Vücuda salgılanan östrojen, rahmin iç yüzeyindeki endometrial dokuyu kalınlaştırabilir. Bu nedenle, östrojen seviyelerini düşük tutmak, çikolata kisti semptomlarını uzak tutabilir. Düzenli egzersiz yaparak, kafein ve alkol tüketimini sınırlayarak ve vücut yağını azaltarak östrojen seviyeleri düşürülebilir.

Denizli Özel Odak Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum bölümüne gelerek Endometriozis hastalığının tanı ve tedavileri uygulanıyor. Bilgi ve randevu için hastanemize başvurunuz.