Normalde birçok organizma vücudumuzda yaşar ve zarar vermez. Fakat bazı durumlardan dolayı hastalığa sebep olabilirler. Enfeksiyonlar; mikrop ve bakterilerin vücuda bulaşması ile gelişir. Bu bulaşma sonucu oluşan her türlü hastalığın tanısı, tedavi süreci ve takibi enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji biriminin görevidir.
Boğaz enfeksiyonları, burun akıntısı, balgam, idrar yaparken yanma, ishal, hayvan ısırması veya vücuda paslı bir metal batması gibi durumlarla enfeksiyon hastalıkları uzmanları ilgilenir. Bahsedilen bu durumlar, hastalığa sebep olan organizmaya göre değişiklik gösterebilir. Bazı enfeksiyon türleri hayati tehlikeye yol açabileceği için acil müdahale gerektirir.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?
Bakteri, virüs, mantar ve parazit kaynaklı hastalıklar: Genellikle ateş, ishal veya kas ağrıları belirtileri arasındadır. Bu tür hastalıklar solunum, kan, vücut sıvısı gibi birçok sebepten dolayı bulaşabilir.
HIV ve AIDS: Kan veya cinsel temas sonucu bulaşan HIV ve AIDS, beyaz kan hücrelerini baskılayarak vücudu savunmasız bırakır. En hafif hastalık bile bağışıklık sistemleri düşük olan bu hastalar için çok tehlikelidir. Bu yüzden rutin kontrollerini yaptırmalı ve kendilerini hastalıklara karşı korumalıdırlar.
Hepatit B: Hepatit B karaciğerin iltihaplanmasıdır. Kan, cinsel temas ya da tükürük gibi vücut sıvılarının teması ile bulaşan Hepatit B virüsü siroz, karaciğerde fonksiyon kaybı, hatta karaciğer kanserine neden olabilir. Bazı türleri kişide herhangi bir sorun yaşatmadan kendi kendine geçebilirken bazıları tedavi gerektirir.
İdrar yolu enfeksiyonları: Mesanede, böbrekte ve üreterde ortaya çıkan enfeksiyon türüdür. Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri bulunmaz. Hamam, havuz, deniz gibi umuma açık yerlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişki ile partnerden geçebilir. Yeterli sıvı alınmaması, vücut direncinin düşük olması, taş hastalıkları enfeksiyon gelişimini kolaylaştırabilir. İdrar yolu enfeksiyonları kadın hastalıkları ve üroloji uzmanlarının da alanına girer.
Doktorlarımız
Uzm. Dr. Ayşe YÖRÜK
Grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonları: Üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle kış aylarında hızlı yayılabilen virüslerin grip, nezle, orta kulak iltihabı, sinüzit, farenjit, larenjit, bronşit, zatürre gibi mikrobik hastalıklara yol açmasıdır. Soğuk havada virüslerin canlılıklarını daha uzun sürdürebilmesi, vücut bağışıklığının düşük olması, hava kirliliğinin artması, havasız ve kalabalık ortamlarda bulunulması solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görülmesine neden olur.
İshaller: Günde 3’ten fazla, sulu ve bazen fazla miktarda dışkılama durumu olan ishal bir bağırsak enfeksiyonudur. Virüs, bakteri, gıda zehirlenmesi, ülseratif kolit ve laktoz intoleransı ishale neden olabilir. Dışkı değişikliğinin yanı sıra ateş, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı gibi belirtiler gösterir. Çoğu ishal akuttur ve müdahale gerektirmeden kendiliğinden geçer. Bol su tüketmek temel prensiptir. Ancak bazı ishaller dirençli veya kronik olabilir. Böyle bir durumda hekim tedavisi gerekir.
Beyin ve omurilik enfeksiyonlar (menenjit, ensefalit vb.): Merkezi sinir sistemi iki önemli yapıdan; beyin ve omurilikten oluşur. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların merkezi sinir sisteminde enfeksiyon görülebilir. Menenjit, beyin apsesi, ensefalit (beyin iltihabı) gibi çeşitleri olan ve acil tedavi gerektiren bu hastalık grubunda erken tanı önemlidir.
Diyabetik ayak enfeksiyonları: Diyabet hastalarında en çok görülen problemlerden biridir. Erken tanı çok önemlidir çünkü ilerlemesi durumunda uzuv kaybına yol açabilir.
Yumuşak doku enfeksiyonları: Dış ortamla etkileşim halinde olan deri birçok mikroorganizmayla temas halindedir. Bu mikroorganizmalar bazen yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olabilir. Kesikler, travmalar, ısırıklar, düşük hijyen, düşük bağışıklık sistemi, diyabet gibi hastalıklar enfeksiyon riskini artırır. Komplike olmayan yüzeyel enfeksiyonlar daha sık görülse de nekrozitan fasiit gibi ciddi çeşitleri de vardır.
Bilgi ve randevu almak için 0258 264 46 46 ‘yı arayabilirsiniz.
Randevu alma işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.