Kalbimiz vücudumuzun temel taşlarından biridir ve kalp sağlığımızı korumak da kaliteli ve uzun yaşamın kapılarını bizlere açar. Hissettiğimiz her duygunun, yediğimiz her besinin, attığımız her adımın kalp sağlığıyla doğrudan ilgisi vardır. Yaptıklarımızın sonucu olarak ortaya çıkan bu belirtileri takip etmek yani kalbimize kulak vermek çok önemlidir.
Hızlı atan bir kalp; stres, heyecan, hızlı koşma veya fazla kafein tüketiminin bir sonucu olabildiği gibi kalp ritim bozukluğu hastalıklarının belirtisi de olabilir. Kalp ritim bozuklukları, kalbin çalışma hızını ve düzenini etkileyen rahatsızlıklardır ve çoğu kişi yaşamının bir noktasında kalp ritim bozukluğu yaşayabilir. Bu rahatsızlıklarda kalbin aşırı hızlandığı veya çırpınır gibi düzensiz hareket ettiği hissedilir. Sık karşılaşılan bu durum genellikle zararsızdır ama yine de dikkatli olunmalıdır.
Nefes darlığı ya da çabuk yorulmalar kalp kapak hastalıklarının habercisi olabilir. Bu hastalık başlangıcında bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Yıllarca bu sorunlarla yaşayan ama haberi olmayan birçok kişi bulunuyor. Kalp kapak hastalıkları genellikle yavaş ilerler, fakat ileri düzeylerde kalp yetmezliği, inme, ritim bozukluğu ve bazen ani ölüme yol açabilir.
Tüm göğse yayılan yanma, baskı ve ezilme hissi yaşayan bir kişi kalp krizi geçiriyor olabilir. Kalbi besleyen atardamarlarda yaşanan ani tıkanma sonucu kalp kasının yeterli seviyede oksijen alamaması ve bu nedenle de kalp dokusunda hasar oluşmasına kalp krizi denir. Kalp krizi Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişinin hayatının kaybetmesine neden oluyor. Özellikle kolesterolü olan, sigara kullanan veya kilolu kişiler çok dikkatli olmalıdır.
Bulanık ya da çift görme veya burun kanamaları hipertansiyon belirtileri olabilir. Tüm dünyada yaygın olarak görülen hipertansiyon hastalığı, kan basıncının değeri olarak tanımlanır. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilir fakat kontrol altında tutulması gereken hastalıklardan biridir. Eğer kontrol altında tutulmazsa böbrek, kalp damar hastalıkları, felçler ve görme kaybına doğru ilerleyebilir.
Baş dönmesi veya geçici görme kaybı yaşayan bir kişide damar sertliği olabilir. En yaygın belirtileri bunlardır fakat damar sertliğinin oluştuğu bölgeye göre belirtilerde değişiklik olabilir. Damar sertliği, kalp damar hastalıkları arasında en yaygın görülen hastalıklardan biridir. Damar duvarında kolesterol birikmesi ve bağ dokusunun artmasıyla damarlarda sertleşme ve esneklik kaybı meydana gelir. Bir süre sonra damarın sertleşen kısımlarından iç kısımlara doğru damarın tıkanması ve kan akışının azalması ortaya çıkar. Damar sertliği özellikle beyin kanaması veya kalp krizi gibi ölüm riski yüksek hastalıkların temelini oluşturur.
Kalp hastalıklarının belirtileri cinsiyete göre bile farklılık gösterse de genel olarak sayılabilecek birkaç belirti mevcuttur. Bunlar:
- Göğüs ağrısı
- Göğüs sıkışması
- Çarpıntı
- Bacak ve kollarda ağrı
- Halsizlik, yorgunluk
- Aniden ortaya çıkan nefes darlığı
Kalbin ya yerinden çıkacakmış gibi hızlı ya da hissedilmeyecek kadar yavaş atması
Baş dönmesi veya bayılma gibi belirtiler süreklilik gösterir fakat kendiliğinden iyileşmez.
Kalp sağlığınızı korumak için hareketli bir yaşam ve sağlıklı beslenmek iki altın kuraldır. Bu iki önlem sayesinde kolesterol ve kan basıncınız düzenlenir, kalp krizi riskiniz azalır. Kendinizi daha mutlu hissedersiniz, uykunuz düzene girer ve kilonuzu dengelersiniz.
Kalp hastalıkları genellikle belirti vermediği için önemsenmiyor. Bu yüzden de kişiler kalp hastası olduklarını bilmiyor. Ortaya çıkan en küçük belirti bile alarm niteliğinde olmalıdır. Kalbinizin verdiği sinyalleri dinleyip önemsemeli ve herhangi bir değişiklik gözlemlediğinizde bir uzmana başvurmanız gerekir. Her hastalığın en önemli tedavi başlangıcı farkındalıktır. Kendinize, kalbinize değer verin ve onu dinleyin.