Myomlar, rahmin kas tabakasında gelişen iyi huylu tümörlerdir. Bir diğer adı rahim yumrusu olan myomlar genellikle 35 yaş üstü kadınlarda görülür. Çoğu kadın myomları olduğundan haberdar olmayabilir. Bunun sebebi ise yumrular küçük kalabilir ve belirti ya da sorun oluşturmazlar. Fakat myomlar büyük olursa sayısına ve rahim duvarındaki yerleştikleri yere göre çeşitli şikayetler yaratabilirler. 

Myomlar rahim duvarındaki yerleşim yerine göre 3’e ayrılır. Bunlar; intramural (rahim kas tabakası içerisinde), subseröz (rahim dış duvar yerleşimli) ve submuköz (rahim iç duvarına yerleşimli)’dür. Rahim iç duvarına yerleşen myomlar en çok kanamaya sebep olan myomlardır. Bunun yanı sıra gebelik problemlerine ve düşük tehlikesine de sebep olabilir. Rahim dış duvarına yerleşen myomlarda ise kanama yoktur. Fakat etrafındaki organlara baskı yapabilir ve bu da kabızlık, sık sık idrara çıkma gibi problemleri doğurabilir. Son olarak da rahim kas tabakası içerisinde olan myomlar hem kanamaya hem de cinsel ilişki sırasında ağrıya sebep olabilir. Bu myom türü saptanır saptanmaz alınmalıdır. 

Myom Belirtileri Nelerdir?

Myomlar boyutuna göre farklı belirtiler gösterebilir ama çoğu zaman myomlar semptom göstermez. Kabızlık, hazımsızlık, sık sık idrara çıkma, adet döneminin uzun sürmesi veya karın ağrısı gibi belirtiler var ise kişi muhakkak myom hastalığının olup olmadığı kontrol ettirmelidir. 

Myomlar Kısırlığa Neden Olur mu?

Çocuk sahibi olamayan kişilerin %2 veya %3’ünün sebebi myomlardır. Çünkü myomlar rahmin iç duvarında döllenen yumurtaların tutunmasını engelleyebilir. Bunun yanında yumurtalık kanallarına baskı yaparak spermin yumurtaya erişmesini ve döllenmesini de engelleyebilir.

Kimlerde Myom Görülür?

İlk regl olduğu dönem erken olan ve hiç doğum yapmamış kadınlarda myoma daha sık rastlanır. Bununla birlikte obezite sorunu yaşayanlarda, D vitamini eksikliği olanlarda ve alkol tüketimi yüksek olan kişilerde myom daha sık görülür. 

Menopozdan sonra myomlarda küçülmeler meydana gelir ve görülmesi sıklığı azalır çünkü myomlar üreme hormonları olan östrojen ve progesteron ile doğru orantıda büyür.

Myomlar hiçbir belirti göstermeyebilir ve tedavi gerektirmeyebilir. Fakat bazılRI belirtiler gösterebilir ve kişinin doktora gitmesine de sebep olabilir. Her iki durumda da kişilerin düzenli kontrol yaptırmaları ve takip edilmeleri olumsuz bir durumla karşılaşmadan tedavi olmalarını sağlar.

Myom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum biriminin ilgilendiği bu rahatsızlıkta hastanın yaşı, myomun yerleşim yeri, sayısı ve büyüklüğü, fertilite durumu ve hastanın klinik semptomlarına göre tedavi yöntemleri değişiklik gösterir. Bu tedavi yöntemleri ilaç veya cerrahi yöntemlerdir.

İlaç veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. İlaç tedavisinde doğum kontrol hapları veya hormonlu rahim içi araçlar tercih edilir.

Cerrahi yöntemde amaç hızla büyüyen myomları çıkartmaktır. Rahmin bırakılarak sadece myomların çıkartıldığı ameliyatlara myomektomi denir. Bunun dışında histerektomi de uygulanan bir diğer cerrahi yöntemdir. Histerektomi de rahim yapılarının çıkarılmasıdır. Myomlar çok büyükse, kasık ve karın bölgesindeki ağrılar ile kanamalar durdurulamıyorsa veya diğer tedavi yöntemlerinden herhangi bir sonuç alınamamışsa tercih edilir. Bu işlemden sonra kişinin adet kanaması ya da üreme fonksiyonları sonlandırılmış olur. 

Myomektomi ve Histerektomi Sonrası Riskler Nelerdir?

Myomektomi işlemi sonrasında hamile kalan bir kadın sezaryen doğum yapmak zorunda kalabilir. Bunun yanı sıra kimi kişilerin rahminde yara izleri bırakarak kısırlığa da yol açabilir. Son olarak da bu yöntemle alınan myomlar, ameliyat sonrası dönemde yeniden ortaya çıkabilir. Özellikle fazla sayıda myom çıkarılmışsa ileri dönemde yeni myom oluşma olasılığı yüksektir.

Histerektomi sonrası ise bir kadın üreme fonksiyonlarını ve adet kanamalarını kaybeder ve anne olabilme şansı ortadan kalkar. Öte yandan histerektomi işlemi sırasında yumurtalıklar da alınmışsa hasta menopoza erken girebilir. Bu da kişinin psikolojik sıkıntılar ya da kemik erimesi sorunlarıyla karşılaşmasına sebep olabilir.