İnsan vücudunda birçok sistem bulunur. Bunlardan biri merkezi sinir sistemidir. MSS, beyin ile omurilik arasında kalan vücut sistemi olarak nitelendirilir. Bir diğer sistem ise periferik sinir sistemidir. Bu sistem beyin ve omurilik haricindeki sinirleri kapsar ve merkezi sinir sistemi ile organlar arasındaki bağlantıyı sağlar. Bu iki sinir sisteminde de görülen hastalıklar beyin ve sinir cerrahisi birimini ilgilendirir.
Nöroşirürji diğer adıyla beyin, sinir ve omurilik cerrahisi, sinir sistemi bozukluklarını tedavi eden bir bilim dalıdır. Bu birimde uzmanlıklarını yapmış doktorlar nöroşirürjiyen veya nörocerrah olarak adlandırılır. Beyin ve omurilik dokusunda bulunan tümörler, bel ve boyun fıtığı, omurilik ve kafa travmaları gibi hastalıklar nöroşirürji uzmanları tarafından tedavi edilir.
Hareket bozukluğuna sebep olan epilepsi ve parkinson gibi hastalıklar nöroloji bölümünün yanı sıra beyin ve sinir cerrahisinin de alanıdır. Bu hastalıklarda ilaç tedavisi ile sonuç alınmadığında beyin pili ameliyatı ile hastaların yaşam kalitesinin artması sağlanır.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?
Omurga Rahatsızlıkları: Beyin, sinir ve omurilik cerrahisini ilgilendiren konulardan biri omurga problemleridir. Omurgadaki kırıkların onarımı, kaza ya da herhangi bir travma sonucu oluşan sinir baskılarını ortadan kaldırmayı amaçlayan cerrahiler, omurgadaki tümörlerin temizlenmesi, boyun ve bel bölgesindeki kanal daralmaları ile özellikle ilerleyen yaşla beraber görülen bel kayması problemlerinin tedavisi beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanları tarafından yapılır.
Boyun ve Bel Fıtığı: Omurlarımız arasında bulunan yumuşak dokular bulundukları bölgenin dışına çıktığında fıtık oluşumu başlar. Her fıtık ameliyat gerektirmeyebilir fakat bu dokular sinirlere ulaşmaya başlarsa uzman doktorlar tarafından tedavi edilmelidir.
Sinir Sıkışması: Sinir hücrelerinin yer aldığı bölgenin etrafındaki dokuların sinirlere baskı yapması sonucunda ortaya çıkar. Yukarıda bahsettiğimiz boyun fıtığı ve bel fıtığı sinir sıkışmasının en yaygın nedenlerindendir. Ayrıca oturuş ve duruş bozuklukları, obezite, disk kayması veya genetik faktörler de sinir sıkışmasına neden olabilir. En sık görülen sinir sıkışması türleri:
- Karpal tünel sendromu (El bileğinde sinir sıkışması)
- Kubital tünel sendromu (Dirsekte sinir sıkışması)
- Peroneal sinir sıkışması (Dizde sinir sıkışması)
Doktorlarımız
Prof. Dr. Feridun ACAR
Opr. Dr. Mustafa ÖNVERMEZ
İnme: Beyne giden kanın ani bir şekilde durması sonucunda inme ortaya çıkar. Doğru ve sürdürülebilir bir şekilde tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.
Beyin Kanamaları: Beynimizde bulunan atardamarın yırtılması ile kanın beyin dokusuna sızmasına beyin kanaması (anevrizma) denir. Kaza, darbe gibi travma sonucunda; bazen de hiçbir neden yokken ortaya çıkabilir ve acil müdahale gerektirir.
Beyin Tümörleri: Tümörler iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Beyin tümörleri bıçak saplanmış gibi meydana gelen baş ağrısı, bulantı, denge problemleri gibi semptomlar halinde kendisini gösterebilir. Bu şikayetlere sahip kişiler en kısa sürede beyin ve sinir cerrahisine başvurmalıdır.
Hipofiz tümörleri: Hipofiz bezi beyinde bulunur ve tiroid bezi, böbrek üstü bezleri, erkeklerde testisler, kadınlarda yumurtalıklar gibi endokrin bezlerin çalışmasını düzenler. Hipofiz bezi tümörü varlığında baş ağrısı, görme problemleri, ruh halinde değişimler, aşırı kıllanma, el, ayak, çene ve vücut genelinde büyümeler görülebilir. Gözün arka kısmında yer aldığı için baş ağrısı genellikle göze yakın kısımdadır ve gözleri de etkileyebilir. Her zaman belirti vermeyebilir ve belirtiler tümörün çeşidine göre farklılık gösterebilir.
Çocukluk çağı beyin ve sinir hastalıkları: Pediatrik nöroşirürji, doğum öncesi ya da sonrasında oluşan beyin ve sinir hastalıklarını kapsar. Anne karnından 18 yaşına kadar olan süreçteki tüm çocuklar pediatrik nöroşirürjinin alanına girer. Doğumsal beyin kanamaları, sinir sistemi bozuklukları, omurga şekil bozuklukları örnek olarak verilebilir. Doğru teşhis ve tedavi yöntemleri ile çocukların beyin ve sinir gelişimleri sağlıklı bir şekilde ilerletilir.
Beyin Cerrahisi Denizli
Bel fıtığı, boyun fıtığı, belde dar kanal, boyunda kanal daralması, bel kayması, omurga kırıkları, omurga tümörü, karpal tünel sendromu, beyincik sarkması, beyin tümörü, beyin sapı hastalıkları, hipofiz bezi tümörü, beyin kanaması, hidrosefali, spida bfida gibi problemlerin tümünde Denizli Özel Odak Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Polikliniğinden bilgi alabilirsiniz.
Bilgi ve randevu almak için 0258 264 46 46 ‘yı arayabilirsiniz.
Randevu alma işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.