İç hastalıkları olarak da bilinen dahiliye birimi vücudun iç organlarını etkileyen tüm koşulları ve çocukluk çağını aşmış kişileri kapsar. Hastanelerin genellikle en yoğun olarak başvurulan birimidir. Hastaların hastalığa ilişkin başlangıç belirtileri ile başvurduğu birim olması açısından hastanenin en önemli bölümlerinden biridir.
Dahiliyede görev alan doktorlar iç hastalıkları uzmanı olarak adlandırılır. Dahiliye uzmanının görevleri arasında hasta öyküsünü dinlemek, muayene etmek, teşhis için gereken testleri yaptırmak ve tedavi yer alır. Hekim tedavi uygulayabildiği gibi duruma göre de hastayı diğer uzmanlık alanlarına yönlendirir.
Tıptaki tüm branş hastalıklarını kapsayan bir bölüm olan dahiliyeye, hastaların hastalık belirtilerinden dolayı başvurdukları bir klinik diyebiliriz. Hipertansiyon, kolesterol, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, şeker hastalıkları, akciğer hastalıkları, tiroid, böbrek hastalıkları, bağırsak hastalıkları, kan hastalıkları, romatizmal hastalıklar gibi çok sık karşılaşılan hastalıkların teşhisinde ilk başvurulan kliniktir.
Dahiliye Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?
Hipertansiyon: Tansiyon kan basıncıdır. Hipertansiyon kalpten pompalanan ve tüm vücuda damar yolu ile dağılan kanın damar çeperlerine uyguladığı basıncın normalden yüksek olmasına denir. Erişkin bir kişide sistolik kan basıncı 120 mmHG’nin, distolik kan basıncı ise 80 mmHG’nin altında olmalıdır. Bu değerlerin üstünde seyreden kan basıncı hipertansiyon, diğer adıyla da yüksek tansiyon dediğimiz bu ciddi hastalığa yol açar.
Alt ve üst solunum yolu hastalıkları: Üst solunum yolu hastalıkları genelde soğuk algınlığı olarak bilinir. Alt solunum yolu hastalıkları ise bronşlar, bronşiyoller ve akciğerleri etkiler. İç hastalıkları birimi alt ve üst solunum yolu hastalıklarıyla da ilgilenir ancak göğüs hastalıkları ve kulak burun boğaz birimleri ile birlikte çalışılabilir.
Diyabet: İnsülin hormonunun yeterli olmadığı durumlarda ortaya çıkar. Genellikle ilaç tedavisi uygulanır fakat bunun yanında hastaya özel hazırlanan diyet ile tedavi desteklenir. Son yıllarda cerrahi yöntemler de tedavi seçenekleri arasına girse de henüz yaygın değildir. Diyabet detaylı, karmaşık ve multidisipliner çalışma gerektiren bir hastalıktır. Genellikle teşhisi dahiliye bölümünde yapılır. Daha sonra dahiliye, endokrinoloji ve genel cerrahinin de içinde bulunduğu disiplin içerisinde tedavi süreci ilerletilir.
Tiroid hastalıkları: Tiroid, vücut metabolizmasının hızı ile ilgilidir. Tiroid bezinin yetersiz veya gerekenden fazla çalışması vücudun hormonal dengesini bozar. Bu tür hastalıklarda genellikle dahiliye, endokrinoloji ve genel cerrahi birimleri birlikte çalışırlar.
Böbrek hastalıkları: Böbrek taşı, kist veya böbrek yetmezliği gibi hastalıkları kapsar. İç hastalıkları birimini ilgilendiren bu hastalıkla ilgili yan dal da bulunur: Nefroloji. Nefrologlar böbrek sağlığı ve böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış kişilerdir. Özellikle böbrek yetmezliği konusunda yetkindirler. Böbrek yetmezliği önemli bir hastalıktır, erken tedavi edilmelidir, kalıcı organ hasarı gibi ciddi sonuçlara sebep olabilir. Dahiliye ve dahiliyenin yan dalı olan neforoloji dışında üroloji birimi de böbrek hastalıklarıyla ilgilenir.
Kansızlık ve diğer kan hastalıkları: Kandaki bazı değerlerin düşük seviyelerde olması sonucu ortaya çıkar. Demir, B12 vitamini ve folik asitin vücuda yetersiz düzeyde alınması en sık görülen nedenleridir. Akdeniz anemisi, kan pıhtılaşması ile ilgili sorunlar veya kanamalar da bu hastalık türünün içinde yer alır.
Yüksek kolesterol: Kolesterol kanda bulunan bir yağ türüdür. Hücrelerin oluşmasında gereklidir. Sağlıksız veya dengesiz beslenme ve genetik faktörler kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olur. Sağlıklı bir vücut için kolesterol seviyesini dengede tutmak çok önemlidir. Beslenme düzenine dikkat edilmeli, zararlı yağlardan kaçınılması gerekir.
Romatizmal hastalıklar: Kireçlenme, gut hastalığı, behçet hastalığı veya eklem romatizmaları romatizmal hastalıklara örnek olarak verilebilir. Gerekli takip ve tedavileri dahiliye biriminde yapılır fakat bazen romatoloji birimine de yönlendirilebilir.
Doktorlarımız
Uzm. Dr. Kamil İŞLER
Uzm. Dr. Özcan KURT
Uzm. Dr. Selma DİNÇER TEKEKOĞLU
Bilgi ve randevu almak için 0258 264 46 46 ‘yı arayabilirsiniz.
Randevu alma işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.