En çok bahar aylarında ortaya çıkan alerjik nezle yetişkinlerde ve çocuklarda görülebilir. Akıntı, kaşıntı, tıkanıklık, hapşırma gibi belirtilerle kendisini gösterir. Alerjik nezlesi olan çocukların burun akıntısı renksizdir. Burnun devamlı silinmesinden dolayı üst kısımda çizgiler olabilir, göz altlarında koyu renkli halkalar görülebilir. Bazı çocuklar kesik kesik öksürebilir. Bunun nedeni boğazın devamlı temizlenmesidir.

Alerjik reaksiyonların şiddeti kişiden kişiye göre değişir. Bazı kişiler bu alerjik reaksiyonları çok hafif atlatır fakat bazıları ise yaşam kalitesini bozacak kadar şiddetli atlatabilir.

Alerjik Nezlenin Nedenleri Nelerdir?

  • Polen
  • Ev tozu akarları
  • Hayvan tüyleri, salyalar ve hamam böceği…

Bunlar alerjik nezleye en çok neden olan alerjenlerdir. Polen alerjisi etkenlerin başında gelir. Buna bağlı olarak alerjik nezle en sık bahar aylarında ortaya çıkar. Ev tozu akarları, yün yatak ve yorganlarda ve kumaş kaplı yüzeylerde bulunur. Alerjik nezle mevsimsel ve peroneal (yıl boyu) şeklinde iki tipe ayrılır. Polen alerjileri mevsimsel, ev tozu akarları yıl boyu grubuna girer.

Çocuğun ailesinden birinde alerjik hastalık varsa çocukta alerjik nezle görülme riski artar. Öte yandan hava kirliliği, sigara, egzoz dumanı, evde hayvan beslenmesi, aşırı hijyenik ortamlarda yaşanması riski artıran diğer etmenlerdir.

Alerjik Nezle Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Alerjik nezle geçmeyen öksürük, geniz akıntısı, orta kulak iltihabı, sinüzit, geniz eti büyümesi gibi hastalıklara neden olabilir. Hastalığın belirtileri çok açık olmadığı için bu hastalıklara sürekli yakalanan çocuklarda alerji altyapısı araştırılmalıdır. Öte yandan alerjik nezlesi olan çocuklarda uyku düzensizliği, konsantrasyon bozukluğu, dikkat dağınıklığı, başarı düşüşü gibi olumsuzluklar görülebilir.

Alerjik Nezle Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuğunuzda alerjik nezle olup olmadığını doktorunuz teşhis edebilir. Önemli olan nokta diğer alerjik hastalıklardan ayırt edilebilmesidir. Eğer çocuğunuza alerjik nezle tanısı konulursa kontrol altına almaya yönelik tedaviler izlenmelidir. Çünkü alerjik nezle ömür boyu süren ve tamamen tedavi edilmesi mümkün olmayan bir hastalıktır. Ancak kontrol altında tutularak çocuğun hayat konforu sağlanabilir. Buna yönelik yapılması gerekenler şunlardır:

  • Rutubet ortamı azaltılmalı,
  • Akar geçirmeyen kılıflar kullanılmalı,
  • Ev her gün havalandırılmalı,
  • Çocuğun uyuduğu odadan yün halı, yorgan, yastık, kılıf; toz tutabilecek kitap ve oyuncaklar uzaklaştırılmalı,
  • Hafif nemli bir bezle her gün toz alınmalı,
  • Hayvanlara karşı alerji söz konusuysa hayvanlardan uzak tutulmalı,
  • Polene karşı alerji varsa polen mevsiminde dışarı çıkmamaya dikkat edilmeli ve eve polen girişi engellenmelidir.

Öte yandan tüm korunma yöntemlerinin uygulanmasına rağmen şikayetler devam ediyorsa ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaçları sürekli ya da gerektikçe kullanmak gerekebilir. Bu yüzden doktor kontrolünde alınamalıdır. Nadiren immünoterapi (aşı) tedavisi de uygulanabilir.

Fototerapi (Işık  Tedavisi): Alerjik nezle tedavisinde uygulanan en yeni teknolojik yaklaşımdır. Özel bir içeriğe sahip ve yüksek yoğunlukta ışıktan oluşan ışık tedavisinin diğer adı rhinolight olarak bilinir. Birkaç dakika süren bu işlem 6 ila 8 seans uygulanır ve ağrısızdır. 3 ya da 4 seanstan sonra kişi olumlu etkileri hemen fark etmeye başlar.

İki hafta içinde uygulanan ışık tedavisinde özel dalga boylarındaki ışınların karışımından oluşan bir ışık kullanılır ve burun delikleri yolu ile yapılır. Bu tedavi ile burun içi dokularda herhangi bir kalıcı hasar oluşmaz. Tedavi alerjik nezle şikayeti olan kişiler bir sorun yaşanmadan uzun dönem kullanabilir.

Eğer alerjik nezle şikayetiniz varsa Denizli Odak Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları biriminden randevu alabilir ve gerekli kontrolleri yaptırabilirsiniz.