Fas’ın Kazablanka kentinden tedavi için Denizli’ye gelen 3 senelik felçli hasta Mezlane Muhammed, beyin by pass ameliyatından sonra yürümeye ve konuşmaya başladı.
Fas Berberilerinden olduğu ve 3 sene evvel inme sonucu felç geçiren ve vücudunun sağ tarafı tutmayan 58 yaşındaki felçli hasta Mezlane Muhammed, Fas, Fransa ve İspanya’da uygulanan tedaviler netice vermeyince Denizli’ye geldi ve özel bir hastanede ameliyat edildi. Türkiye’de ilk defa uygulanan teknik ile 10 gün önce beynine by pass cerrahisi uygulanan hasta, tedaviye kısa sürede yanıt verdi. Ameliyattan sonra yavaş yavaş konuşmaya başlayan, ayağında ve kolunda hareketlenme gözlenen Muhammed; fizyoterapist eşliğinde yürümeye başladı.
“Amerika’dan tavsiye ettiler”
Eşinin refakatinde hastanede kalan ve fizyoterapi süreci devam eden Mezlane Muhammed, ameliyattan sonra hızla iyileşmeye başladığını belirterek, yeniden yürümeye ve konuşmaya başladığı için çok mutlu olduğunu söyledi.Hastaneden yapılan açıklamada “Hastamız 3 yıl önce büyük bir inme geçirmiş ve sol beyin ana hareket merkezini besleyen damar tıkanmış. Erken dönemde; Fas, Fransa ve İspanya’da sağlık merkezlerini dolaşmış. Kendisine kan Sulandırıcılar ile anti ödem tedaviler uygulanmış. Cerrahi operasyon yapılmamış. Bize geldiğinde tekerlekli sandalyedeydi. Yürüyemiyordu ve konuşamıyordu. Genç inme olduğu için ileriki yaşlarda yeniden inme geçirme riski vardı.
“Yüzde 36 Şansı Vardı”
Kendisiyle bütün artılarını eksilerini konuştuk. Yapılacak operasyonun kendisini bir sonraki inme atağından % 90 oranında koruyacağını söyledik. Motor fonksiyonlarını yeniden kazanma açısından da % 36 oranında şansı olacağını ifade ettik. Hasta bu şansı denemek istedi. 10 gün önce bypass ameliyatını yaptık, çok da iyi sonuç aldık. Ameliyattan sonra şaşırtıcı bir şekilde çok hızlı yanıt verdi. Yavaş yavaş konuşmaya başladı. Bacak fonksiyonlarını tamamen toparlayarak fizyoterapist eşliğinde yürümeye başladı. El ve kollarda da çok ince hareketler başladı. Bu bizim için çok önemli. İyi ve uzun bir fizyoterapi ile el ve kolları da günlük fonksiyonlarını yapacak duruma gelebilir.” dendi.
KAYNAK: akishaber.com.tr