Genel cerrahi ilaçla ya da diğer medikal yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalıkların cerrahi yolla tedavi edildiği birimdir. Sindirimin başlangıcından bitişine kadar olan organların cerrahi tedavisinden genel cerrahi birimi sorumludur. Bu birimin hekimlerine de genel cerrah ya da genel cerrahi uzmanı denir. Boğaz kısmından başlarsak yemek borusu, tiroid, reflü, meme, obezite, diyabet, karın duvarı, karaciğer, safra kesesi, pankreas, mide, dalak, bağırsak ve anorektal hastalıkların cerrahi girişimleriyle genel cerrahlar ilgilenir.
Vücuttaki yaralanma ve yapı bozukluklarında da yer alan genel cerrahlar kesici ya da ateşli silah yaralanmalarının onarılmasında da rol oynar. Organ nakli girişimleri bu birim doktorları tarafından yapılır. Hastalığa ve hastanın durumuna göre açık ya da kapalı ameliyat yöntemlerini uygularlar. Batın ameliyatlarında sıklıkla laparoskopik cerrahi denilen kapalı ameliyat yöntemi kullanılır.
Genel Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar?
Genel cerrahi birçok farklı birimle koordineli çalışmak zorundadır. Genellikle iç hastalıkları, gastroenteroloji, endokrinoloji birimleriyle multidisipliner bir anlayışla hareket edilir. Birçok kanserlerin cerrahisinde de görev aldıkları için (rektum kanseri, mide kanseri, kolon kanseri, karaciğer kanseri, özofagus tümörleri, tiroid kanseri gibi) radyoloji, patoloji ve onkoloji birimiyle de iletişim halinde olmalıdır. Travmalı hastaların tedavi süreçlerinde beyin, sinir ve omurilik cerrahisi, kalp ve damar cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji, üroloji birimleriyle de iş birliği içerisinde çalışması gerekebilir.
Obezite ve metabolik hastalıklar: Obezite ve diyabetin benzer zamanlarda yükselişe geçmesi aslında arasındaki ilişkiyi de gösteriyor. Obezite ve diyabet birbirleriyle ilişkilidir ve tedavi prosedürü birlikte ele alınmalıdır. Vücuttaki yağ, kolesterol oranına ve hormonal düzensizliğe bağlı olarak gelişen organ hasarları metabolik sendrom olarak adlandırılır. Obezite, metabolik nedenlere bağlı olarak gelişir. Birbiriyle bağlantılı bu iki hastalığın ameliyatsız tedavilerle düzelmemesi durumunda obezite cerrahisi ve metabolik cerrahi devreye girer.
- Obezite
- Morbit obezite
- Metabolik sendrom
- Tip 2 diyabet
Meme hastalıkları: Memenin selim (iyi huylu) hastalıklarına, tümör ve kanser vakalarına genel cerrahi bakar. Gerekli görüldüğün cerrahi müdahaleyi yapar, cerrahi müdahale sonrası yapılan radyolojik girişimleri diğer birimlerle yürütür.
- Meme kanseri
- Meme kistleri
- Meme enfeksiyonları
- Selim meme hastalıkları
Endokrin hastalıkları: Endokrin, hormonları ifade eder. Hormonlar büyüme, gelişme ve üreme gibi vücudun sağlıklı görev yapmasını sağlayan kimyasal habercilerdir. Vücudun birçok bölgesinde farklı amaçlara hizmet etmek için hormonları salgılayan bezler vardır. Tiroid bezi, böbrek üstü bezler, hipofiz bezi gibi… Genel cerrahi özellikle tiroid bezini ilgilendiren hastalıkların cerrahi girişimlerini gerçekleştirir.
- Tiroid kanseri
- Guatr
- Hipotiroidi
- Hipertiroidi
- Graves hastalığı
- Tiroidit (Tiroid bezi enfeksiyonu)
- Paratiroid bezi hastalıkları
- Conn sendromu
- Cushing sendromu
- Feokromositoma
Doktorlarımız
Opr. Dr. Şahin ÖZTÜRK
Opr. Dr. Soysal YILDIRIM
Opr. Dr. Faruk YIKILMAZ
Sindirim sistemi hastalıkları: Sindirim sistemi hastalıkları gastroenteroloji ve iç hastalıkları kliniklerinde tanımlanır ve tedavi edilir. Tedavi cerrahi ise genel cerrahlar devreye gider.
- Mide tümörleri ve kanserleri
- Ülser
- Reflü
- Midenin kanser öncesi lezyonları
- Apandisit
- Karaciğer tümörleri ve kanserleri
- Karaciğer kistleri ve abseleri
- Karaciğer yetmezliği
- Safra kesesi taşları
- Safra kesesi iltihabı
- Safra kesesi ve safra yolu kanserleri
- Dalak hastalıkları
- Koledok kistleri
- Pankreatit
- Tıkanma sarılığı
Özofagus cerrahisi: Özofagus yemek borusu demektir. Bu bölgedeki hastalıkların cerrahi tedavisi genel cerrahi birimi tarafından gerçekleştirilir.
- Özofagus tümörleri
- Özofagusta yabancı cisimler
- Diafragma fıtıkları
Karın duvarı hastalıkları:
- Kasık fıtığı
- Mide fıtığı
- Kesi fıtığı
Kolorektal hastalıklar: Rektum kalın bağırsağın son kısmına, kolon ise bağırsağın kalan geri kısmına verilen addır. Kolorektal hastalıklar bağırsağın ve rektumun hastalıklarını kapsar. Bunların cerrahi girişimleri genel cerrahlar tarafından yapılır.
- Kolon kanseri
- İnce bağırsak tümörleri
- Rektum kanseri
- Bağırsak tıkanıklığı
Anorektal hastalıklar: Anorektal hastalıklar makattaki hastalıkların genel ismidir. Basur olarak bilinen hemoroid, makattak çatlaklari apseler ve yırtıklar anorektal hastalıkların içerisinde yer alır.
- Hemoroid
- Anal fissür (Makat çatlağı)
- Anal apse
- Anal fistül
- Anal tümörler
Genel Cerrahi Denizli
Genel cerrahi uzmanları tüm girişimleri uygulayabildiği gibi bazen bir hastalık grubu üzerinde tecrübelenme yoluna da gidebilir. Örneğin anorektal hastalıklar üzerine daha çok eğilebilir ya da aynı şekilde meme hastalıkları veya obezite alanında yetkinleşmeleri mümkündür. Denizli Özel Odak Hastanesi bünyesinde tüm genel cerrahi girişimleri yapılır, ayrıca obezite ve metabolizma cerrahisi birimi de bulunur.
Bilgi ve randevu almak için 0258 264 46 46 ‘yı arayabilirsiniz.
Randevu alma işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.