Akciğer ve solunumla ilgili tüm rahatsızlıklarla göğüs hastalıkları birimi ilgilenir. Bu konuda uzmanlaşmış hekimlere göğüs hastalıkları uzmanı denir.

Göğüs hastalıkları bölümü hekimleri 6 yıllık tıp fakültesi eğitiminden sonra 4 yıl da göğüs hastalıkları bölümü için uzmanlık eğitimi alır. Astım, alerjik hastalıklar, bronşit, akciğer kanseri, zatürre, tüberküloz, akciğer embolisi, kronik öksürük, KOAH, uykuda gelişen solunum problemleri ve sigara bağımlılığına yönelik pek çok hastalığın tanı ve tedavisinde görev yapar.

Tanı yöntemlerinde akciğer grafileri, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), solunum fonksiyon testleri ve arter kan gazı kullanılır.

Göğüs Hastalıkları Hangi Hastalıklara Bakar?

Akciğer kanseri: Normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıyla başlar. Daha sonra bu kitle büyüyüp kanserleşerek çevresindeki dokulara ve organlara yayılır. Kansere bağlı ölümler arasında ilk sırada yer alan akciğer kanseri metastaz yapmaya müsaittir ve tedavisinde erken tanı çok önemlidir.

Kronik öksürükler: 8 haftadan uzun süren öksürük kronik öksürük olarak tanımlanır. Geniz akıntısı, astım ve reflü gibi altta yatan nedenlerle meydana gelen kronik öksürük fiziksel ve mental problemlere yol açabilir. Uykusuzluk, idrar kaçırma, halsizlik; daha şiddetli durumlarda kusma, baş dönmesi ve bayılma gibi şikayetler görülebilir.

Akciğer Sönmesi (Pnömotoraks): Akciğer sönmesi, akciğerde bulunan iki zar arasına hava dolması sonucu oluşur. Normalde içinde hava olmayan bu iki zar arasındaki boşluk, zarın herhangi bir nedenden dolayı yırtılması sonucu havayla dolar ve akciğer baskıya uğrayarak tıpkı bir balon gibi söner. Ortada hiçbir hastalık yokken, hatta kişi istirahat halindeyken bile meydana gelebilir. Halihazırda bir akciğer hastalığı olan kişiler için ise son derece tehlikelidir.

Akciğer embolisi (Pulmoner emboli): Kalpten akciğere giden damarlardan bir ya da birkaçının genellikle pıhtı, nadiren de hava ya da yağ ile tıkanmasına akciğer embolisi denir. Nefes darlığı, kalp çarpıntısı ve öksürük gibi belirtilere yol açan emboli ölüme kadar gidebilen tehlikeli bir hastalıktır.

Sarkoidoz: Sarkoidoz, bağışıklık sisteminin çeşitli dokulara karşı tepki göstermesidir. Romatolojik bir hastalık olan sarkoidoz ,dokularda granilom adı verilen iltihaplı dokulara neden olur. Genellikle ilaç tedavisi uygulanır.

Plörezi: Akciğerleri saran zarların arasında sıvı toplanmasıdır. Hastalığın en belirgin reaksiyonu göğüs duvarının tek bir yerinde hissedilen ağrıdır. Altta yatan başka bir hastalık sonucu görülür. Tedavisi bu hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik planlanır.

Sigara ile ilgili hastalıklar ve bırakma yöntemleri: Sigaranın en ciddi sorunlarının görüldüğü bölge akciğerlerdir. Kalp damar hastalıkları, KOAH veya akciğer kanseri gibi hastalıkların başlıca sebebidir. Sigara kullanan kişilerde ilaç ve nikotin tedavileri veya davranışsal tedaviler uygulanır.

Uyku apnesi: Uyku esnasında solunum durmasıdır. Birkaç saniyelik boğulmalar yaşanabilir. Bu boğulma sırasında oksijen seviyesi düşer ve beyni uyandırır. Sık sık uykuları bölünür. Kulak burun boğaz biriminin de ilgi alanına girer.

KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı): KOAH, solunum yollarının kalıcı olarak daralmasıdır. Akciğere solunan havanın dışarıya verilememesiyle karakterizedir. Kişinin nefesinin tıkanmasına veya nefes alıp verirken daha fazla enerji harcamasına sebep olur. En önemli sebebi sigara olan KOAH’nın meydana getirdiği hasar geri döndürülemez. Tedavisinde şikayetlerin hafifletilmesi ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması amaçlanır.

Astım ve alerjik akciğer hastalıkları:  Vücutta sorun yaratabilecek bir alerjinin solunum yollarında daralma, öksürük ve hırıltı yaratmasıdır. Nefes darlığı, kokulara karşı hassasiyet veya öksürük astım hastalığını tetikler. Hava kirliliği, sigara, alerjiye yatkınlık ve ailede hastalık öyküsünün olması astımın görülme riskini artırır.

Zatürre (Pnömoni); Akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Bulaşıcı bir hastalıktır ve ateş, öksürük, terleme veya göğüs ağrısı belirtileri arasındadır.

Bilgi ve randevu almak için 0258 264 46 46 ‘yı arayabilirsiniz.

Randevu alma işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.