Bir diğer adı rinoplasti olan burun estetiği ameliyatı, kişinin ideal nefes alma fonksiyonuna kavuşması için ya da yüzüne uygun bir burun isteği doğrultusunda yapılan operasyondur. Burun, yüzün merkezinde yer aldığı için yapılan küçük değişiklikler bile yüzün görüntüsünde ciddi iyileşmelere neden olur. Eskiden beri uygulanan en popüler estetik ameliyatlardan biridir.
Kişinin yüzünün 3’te 1’ini oluşturan burun, hem estetik açıdan hem de fonksiyonları açısından en önemli organlardan biridir. Şekli bozuk ya da kötü bir görünümdeki buruna sahip olan bir kişi kendini beğenmeme, özgüven eksikliği gibi problemler yaşayabilir. Bunun yanı sıra nefes almak ve vermek gibi hayati bir görevi olan burun, sağlıklı bir yaşamın temellerinden birini oluşturur.
Şekli bozuk olan bir burun oksijen eksikliğini de beraberinde getirir. Bu durum da kalpten vücuda daha fazla kan ve oksijen gönderilmesine sebep olur ve bir süre sonra kalbi zorlar ve kalp büyümesine yol açabilir. Ayrıca az oksijen eksikliği yaşayan birinde yorgunluk ve halsizlik durumu olur. Yeterli miktarda oksijen alamadığı için uyku kalitesi de düşer ve horlamaya sebep olur.
Kişinin nefes almada ve vermede zorlanmasının en yaygın sebeplerinden biri de burun etidir ve burun estetiği ile birlikte aynı zamanda düzeltilebilen bir sorundur.
Burun Estetiği Hangi Durumlarda Uygulanır?
Kişinin burnunun yüz yapısına göre büyük ya da küçük olması, burun ucunun düşük ya da deforme olması, burnun kemerli bir yapıya sahip olması, burun içinde et bulunması ve nefes alma ve vermede soruna yol açan diğer durumlarda burun estetiği ameliyatı yapılabilir.
Bunlara ek olarak, burun estetiği ameliyatı olacak kişinin kas iskelet sisteminin yeterli gelişimini tamamlaması gerekir. Yaş sınırı değil kemik ve kıkırdak yapısının gelişimi esas alınır.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Kişinin yüzünün merkezinde bulunan bir organ olduğu için en küçük bir müdahale bile çok dikkatli yapılmalıdır.
Burun estetiği ameliyatlarında en yaygın anestezi yöntemi genel anestezidir. Fakat örneğin sadece burun ucuna bir müdahale yapılacaksa genel anestezi yerine lokal anestezi tercih edilebilir.
Burun estetiğinde açık teknik ve kapalı teknik olarak iki yöntem uygulanır.
Açık Rinoplasti: İki burun deliği arasındaki dokuda küçük bir kesi açılır ve bu kesi sayesinde cerrah burnun iç yapılarını daha iyi gözlemlediği için daha kolay müdahalede bulunur. Özellikle yüksek oranlı değişiklikler yapılacak olan burunlarda bu yöntem tercih edilir. Açık rinoplastinin en önemli avantajı yüsek oranda hakimiyet durumu olmasıdır. Cerrah her kısmı görerek ameliyatı gerçekleştirir. Dezavantajları ise kapalı rinoplastiye göre açık rinoplastinin daha uzun sürmesidir fakat en çok tercih edilen teknik de açık rinoplastidir.
Kapalı Rinoplasti: İyileşme süresi çok daha kısadır ve küçük müdahaleler gerektiren işlemlerde tercih edilir. Bu yöntemde herhangi bir dikiş izi ya da enfeksiyonun meydana gelme ihtimali azdır. Dezavantajı ise kıkırdak, damar ya da kas yapısı hissedilerek yapıldığı için hakimiyet daha azdır. Bu durumda cerrah çok önemlidir çünkü riskli sonuçlar ve komplikasyonlar görülebilir.
Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci
Burun estetiği ameliyatı sonrasında ağrı hissedilir ve bu yüzden genellikle kişi anestezi etkisindeyken ağrı kesici verilmeye başlanır. Ameliyat sonrasında kanama ya da şişkinlikler belirli bir oranda normal sayılabilir. Burun ağrısının azalması ve soluk almanın kolaylaşması için burnun; yüzün ve vücudun alt kısmından daha yüksekte kalmasını sağlayan bir pozisyonda yatılması önerilir.
Doktorun belirlediği aralıklarda buz torbası ile burun bölgesine press yapılması, kişinin mimiklerini aşırı derecede kullanmaması, ağır spor veya egzersizden bir süre uzun durulması, sodyum içeren besinlerin tüketilmemesi burun estetiği olan kişilerin dikkat etmesi gereken durumlardır.
Denizli Odak Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları biriminden randevu alabilir ve gerekli kontrolleri yaptırabilirsiniz.