Halluks valgus, ayak başparmağında bir deformasyon olarak tanımlanır. Bu deformasyonun nedeni olarak, ayak parmaklarının birbirlerine doğru dönmesi görülür. Deformasyonun neden olduğu şikayetler arasındadır. Parmağın çıkıntılı olması, ayak parmağının ağrısı ve yürüme zorluğu bu şikayetlere örnek gösterilebilir. Bu durum genetik geçişe sahip bir rahatsızlıktır ve kendinden sonraki kuşaklarda da görülebilir. Bu rahatsızlığa yakalanmamak için önü geniş ve sivri olmayan ayakkabılar tercih edilmelidir. Bu durum genellikle kadınlarda görülmesinin en büyük sebebi önü çok sivri ve dar ayakkabılar giymelerinden kaynaklıdır. Uzun saatler yanlış ayakkabı kullanımı bu rahatsızlığa yakalanma oranını oldukça artırır. Bunun yanı sıra obezite gibi faktörler de bu rahatsızlığın oluşumuna neden olabilir.

Halluk valgus belirtileri nelerdir?

Halluks valgus deformasyonu olan  kişilerde genellikle şu belirtiler görülür:

  1. Ayak parmağının çıkıntılı olması: Halluks valgus deformasyonu nedeniyle ayak parmağı, ayak bileğine doğru döner ve çıkıntılı hale gelir.
  2. Ayak parmağı ağrısı: Halluks valgus deformasyonu nedeniyle ayak parmağının çıkıntılı olması ve doğru pozisyonunu kaybetmesi nedeniyle ayak parmağı ağrımaya başlayabilir.
  3. Yürüme zorluğu: Ayak parmağının çıkıntılı olması nedeniyle yürüme esnasında rahatsızlık hissi oluşabilir ve yürüme zorluğu yaşanabilir.
  4. Ayakkabı giymekte zorluk: Halluks valgus deformasyonu nedeniyle ayak parmağı çıkıntılı olduğu için standart ayakkabıları giymekte zorluk çekilebilir.

Halluks valgus deformasyonu olan bir kişide bu belirtilerin birkaçı veya hepsi görülebilir. Bu belirtiler giderilebilir veya azaltılabilir ancak mutlaka bir doktora başvurularak uygun tedavinin belirlenmesi gerekir.

Halluks valgus tanısı nasıl konulur?

Hastalığın tanısı genellikle fiziki muayene sonrasında koyulur. Ayak başparmağının oluşturduğu açı, teşhisi koyarken belirleyici bir etkendir. Bunun yanı sıra diğer parmakları etkileyen şekil bozuklukları da belirleyici bir özelliktir. Emin olmak için röntgen çekilerek ayak parmaklarında şekil bozukluklarının olup olmadığına ve hangi derecede bir bozukluk olduğunu belirler. Röntgen sonucunda ayak arasındaki açının 10 dereceye kadar olan bozukluklar normal kabul edilir. Parmaktaki açının derecesi arttıkça hastalığın şiddeti de artar. İleri düzeyde olmayan bozukluklarda halluks valgus ateli kullanılabilir. Tamamen düzeltilmesi mümkün olmasa bile gece boyu takılan atel parmağın doğru açıya gelmesini sağlar. Halluks valgus tedavisinde gündüz tedavi yöntemi de vardır. Bunlara parmak arası makarası denir. İki parmak arasına yerleştirilen silikon ile başparmağın doğru açıya gelmesi sağlanır. İleri düzeydeki hastalarda cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Ayak kemiği çıkıntısında erken teşhis çok önemli bir faktördür. Erken teşhis için Denizli Odak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği’nde halluks valgus tanı ve tedavileri uygulanıyor. Bilgi ve randevu için hastanemize başvurunuz.

Halluks Valgus ameliyatı nasıl olur?

Halluks valgus ameliyatı ileri şiddetli hastalarda yapılır. Zamanlaması hastanın kendi tercihine bağlıdır. Hasta daha 20’li yaşlarındaysa ve deformasyon derecesi çok yüksek değil ise ilerleyen evrelerde deformasyon diğer parmağa indiği zaman yapılabilir. Ameliyat kararı için en az deformasyon açısının 30 derece olması ve ikinci parmağı rahatsız etmeye başlaması gerekir. Hastanın görsel olarak rahatsızlık duymasına ve günlük hayatında yaşadığı ağrılara göre karar verilir. Ameliyat sonrası hastanın üç hafta kadar tarak kemiğine yük binmesini önleyecek bir ayakkabı kullanması istenir. Üç hafta sonra kişi daha geniş ayakkabılar giyebilir. Hastanın eski formuna dönme süresi ortalama iki aydır. Kişinin günlük hayatına dönme süresi günlük hayatında ayağını ne kadar kullandığıyla ilgilidir. Aynı zamanda yaptığı işe de bağlıdır. Masa başı çalışan birisi için işe dönme süresi 3. ve 4. haftadan itibaren başlar.

Sağlıklı bir yaşam için Denizli Odak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniğimize gelerek uzman doktorlarımıza muayene olabilirsiniz. Bilgi ve randevu için tıklayın.