Halk arasında ala ya da alaca hastalığı olarak bilinen vitiligo, derideki pigment kaybından dolayı açık renkli alanların oluştuğu bir deri hastalığı olarak tanımlanabilir. Bu renk kaybının oluştuğu alanların genişliğinin ne kadar büyüklükte olacağı tahmin edilemez. Kişinin vücudunun herhangi bir bölgesinde oluşabilir. 

Cilt rengini melanin pigmenti belirler fakat vitiligo, melanin üreten hücrelerin durması ya da ölmesi durumunda ortaya çıkar. Tüm ciltlerini etkilese de vitiligo koyu tenli kişilerde daha belirgin görülebilir. Vitiligo her yaşta görülebilir fakat genellikle 20 yaşından küçük kişilerde karşımıza çıkar.

Bulaşıcı ya da hayati tehlikesi olmayan bir hastalık olan vitiligo, kişinin sosyal ya da psikolojik sıkıntılar yaşamasına neden olabilir.  Bu nedenle bu hastalığa sahip kişiler psikolojik anlamda değerlendirilmeli ve böyle bir durum söz konusu ise psikolojik destek sağlanmalıdır.

Vitiligonun ortaya çıkma sebebi tam bilinmese de genellikle diyabet, tiroit  gibi hastalıklara sahip olan kişilerde daha çok görülebilir. Tetikleyen faktörlerden biri de strestir. 

Bu rahatsızlığa sahip kişiler hayatı boyunca kendilerine dikkat etmelidir. Bağışıklık sistemini korumak için sağlıklı ve doğal beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalıdır. Bunun yanı sıra uyku düzeni çok önemlidir. Çünkü uyku, bağışıklık sistemini desteklemek ve kuvvetli olmasını sağlamak için mühimdir.  Ayrıca güneş ışınları da vitiligoyu tetikleyebildiği için bu kişilerin güneşten korunmaları gerekir.

Vitiligo Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

İlk ve en genel belirtisi derideki bir noktanın aniden beyazlamasıdır. Bazen küçük beyaz bir leke zaman içerisinde büyür ve geniş bir alana yayılabilir. Vitiligo deride meydana gelen beyaz lekelenmeler haricinde başka bir belirti göstermez. Bir iç organ hastalığı değildir, sadece derideki renk verici hücrelerin durumuna bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

En çok görülen bir diğer belirti güneş ışığına maruz kalan bölgelerde ortaya çıkar. Güneş ışığından dolayı kollar, elleri yüz ve boyun gibi bölgelerde beyaz lekelerin görülme durumu daha fazladır. Bunun yanı sıra koyu tenli kişilerde hastalığın fark edilmesi daha kolaydır.

Vitiligo Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Vitiligo hastalığının tanısı dermatoloji uzmanı tarafından yapılacak olan muayene ile konabilir. Wood ışığı adı verilen bir ışık yardımı ile uzman doktor inceleme yapar. Bu ışık sayesinde lekelerin görünürlüğü artar ve normal ışık ile görülmeyen deri farklılaşmaları ya da küçük beyaz lekeler tespit edilebilir. Daha sonra kişinin tedavi süreci başlatılır.

Vitiligo hastalığının tedavisinin temel amacı cilt renginin eski haline getirilmesidir. İlk olarak lekelenmenin meydana geliş sebebi bulunmaya çalışılır ve o sebebin çözümü araştırılır. Fakat hastalığın sebebi ne olursa olsun uzman doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde ışık tedavisi uygulanabilir. Işık tedavisi cilde doğal rengini vermekle görevli olan melanositlerin uyarılmasını amaçlar. Fototerapi veya excimer lazer tedavisi olarak da bilinen ışık tedavisi, melanin pigmentinin üretimini artırmaya çalışarak leşe oluşumunu önler ve lekelerin yok olmasını sağlar.

Bununla birlikte vitiligo hastalığının tedavisinde birtakım kremler de kullanılır. Takrolimus, pimekrolimus ya da kortizon içeren kremler derideki beyaz lekelerin giderilmesini ve yeni lekelerin oluşumunu engeller. Ancak bu kremler doktor kontrolünde kullanılmalıdır ve kullanım süresi çok önemlidir. Uzun süreli kullanılmamalıdır çünkü deride yapısal bozukluk veya farklılaşmalara sebep olabilir.

Son olarak ise, vitiligo hastaları yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmalıdır. Güneşe maruz kalınması halinde leke oluşumu hızlanacağı için ihmal edilmemelidir. Uzman doktor tarafından önerilen kremler kullanılmalı ve kişi gündüz açık havada olacağı zamanlarda düzenli bir şekilde kullanmalıdır.