İdrar torbasının altında ve bağırsakların ön tarafında, idrar torbasının çıkışını saran salgı bezine prostat ismi verilir. Ceviz büyüklüğünde olan bu salgı bezi spermleri koruyan sıvıyı üretir ve spermlerin sağlıklı bir şekilde saklanmasını sağlar. Ayrıca mesanenin ağzını sıkar ve bu sayede kişinin idrarının kaçmasını önler.
Prostat Neden Büyür?
Prostat bezi genellikle 40 yaşından sonra genişlemeye başlar. Bu duruma iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) denir. Doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır ve prostat büyümesini durdurma veya tersine çevirme mümkün değildir.
Prostat büyümesinin nedeni tam olarak bilinmiyor fakat ilerleyen yaşlarda erkeklerde ortaya çıkan hormonal faktörlerin etkisi olduğu düşünülür. Erkeklerin vücutlarında testosteron üretildiği gibi, az miktarda da kadınlık hormonu olan östrojen de vardır. Kişinin yaşı ilerledikçe testosteron hormonu azalır ve buna bağlı olarak da östrojen seviyesinin artar. Bu yüzden prostat büyümesinin ortaya çıktığı düşünülür.
Prostatın Belirtileri Nelerdir?
Prostat genellikle kişide idrara çıkamama veya mesane kontrolü ile ilgili sorunlara sebep olur. Prostatın belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Sık idrara çıkma isteği
- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
- İdrarda veya menide kan
- İdrar yapmak için gece boyunca birçok kez kalkma ihtiyacı
- İdrar damlaması
- İdrar akışını başlatma veya idrar yaparken akışı durdurma ve başlatma zorluğu
- İdrara çıkmayı durdurmak veya geciktirmek gibi mesaneyi kontrol etmede sorun
- Ağrılı boşalma
- Sırtın alt kısmında, kalçalarda, pelvik veya rektal bölgede veya üst uyluklarda sık görülen ağrı veya sertlik
Prostat sorunları her yaştan erkekte, özellikle de 50 yaş üzeri erkeklerde oldukça yaygındır. Prostat sorunları, basit bir iltihaptan kansere kadar değişebilir. Kişi yaşlandıkça, prostatı büyür ve problemlerin gelişmesi daha olası hale gelir. Hastanemizin Üroloji birimi ile iletişime geçebilir, gerekli kontrolleri yaptırabilirsiniz.
En yaygın üç prostat hastalığı türü vardır:
- İyi Huylu Prostat Büyümesi / İyi Huylu Prostat Hiperplazisi (BPH)
- Prostat İltihabı (Prostatit)
- Prostat Kanseri
İyi Huylu Prostat Büyümesi / İyi Huylu Prostat Hiperplazisi (BPH)
Erkeklerin yaşları ilerledikçe görünen bir rahatsızlıktır. Büyümüş bir prostat bezi, idrarın mesaneden dışarı akışını engellemek gibi rahatsız edici idrar belirtilere neden olabilir. Ayrıca mesane, idrar yolu veya böbrek sorunlarına da yol açabilir.
İyi Huylu Prostat Büyümesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Genellikle ilk olarak hastanın tuvalet alışkanlıkları ve yaşam tarzı ile ilgili düzenlemeler yapılır. Fakat iyileşme görülmezse ikinci adım olarak ilaç tedavisine başlanabilir. Eğer, ilaç tedavilerine rağmen hastanın işeme şikayetleri tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve idrarda ciddi kanama görülüyorsa cerrahi bir müdahale gerekliliğinden söz edilebilir.
HoLEP Tedavisi: HoLEP ameliyatı sırasında vücut dışından herhangi bir kesi açılmasına gerek kalmaz. Bu tedavide penisin dış idrar kanalından kamera ile girilir. Bu kamera ile kanalda herhangi bir daralmanın var olup olmadığına bakılır. Kamera yardımı ile prostat dokunu görüntülenir ve incelenir. Daha sonra mesane incelenir ve mesadece taş ya da tümör olup olmadığına bakılır. Holmium Laserle sonradan büyümüş olan adenom, kapsül halini almış hastanın kendi prostatından ayrılarak çıkarılır ve kişide hiç adenom dokusu kalmaz.
Prostat İltihabı (Prostatit)
Prostat bezinin bakteri nedenli veya bakteri nedenli olmayan iltihabıdır.
Genellikle genç, üreme çağındaki cinsel olarak aktif erkeklerde görülür fakat ileri yaş grubunda da rastlanır. Prostat iltihabının nedenleri kesin olarak belirlenmemiştir. Cinsel yolla iltihap bulaşması durumu bazen neden olarak gösterilebilir. Zaten prostat, enfeksiyon gelişimi için uygun bir zemin olan salgı bezi yapısında bir organdır.
Prostat İltihabının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Öncelikle uzman tarafından kişinin hangi postatit tipine yapakandığı belirlenir ve ona göre bir tedavi süreci başlatılır. Örneğin akut bakteriyel prostatite sahip kişiler antibiyotikler ile en az 2 haftada tedavi edilir. Bazen dirençli mikroorganizmalarla karşılaşıldığında ise tedavi 4 haftaya kadar devam ettirilebilir. Eğer teşhis kronik bakteriyel prostatit ise kişiye daha uzun süreli antibiyotik tedavisi gerekir. Bu 4 ila 12 hafta arasında değişebilir.
Prostat Kanseri
Genellikle 65 yaş üstü erkeklerde görülen prostat kanseri, prostat dokusunu oluşturan bazı hücrelerin tümör yapıları oluşturması kaynaklı ortaya çıkar. Prostat kanserinin nedenleri yaş ve aile öyküsüdür.
Prostat Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kanserin büyüme hızına veya yayılımına göre tedavi seçenekleri belirlenir. Cerrahi, radyoterapi, hormonal tedavi ve kemoterapi tedavi seçenekleridir. Eğer kanser erken evrede teşhis edilmişse bir süre tedavi uygulanmadan takip edilebilir. Fakat genelde en yaygın olan tedavi cerrahidir ve bu yöntem ile prostat hemen çıkarılır.